Návrhy
      Zpráva
      19. února 2019

Výstava Continental Barum: dezén pneumatiky očima studentů umění

• Vstupní hala otrokovické společnosti funguje i jako galerie Umění ve veřejném prostoru
      • Aktuální výstava Continental Barum Fun Dezén prezentuje kolekci barevných a černobílých plakátů s tématem výtvarných návrhů dezénu pneumatik
      • Autory jsou mladí umělci – studenti SUPŠ Uherské Hradiště
      • Za posledních pět let bylo v areálu otrokovické společnosti realizováno pět netradičních studentských výstav různých oborů uherskohradišťské SUPŠ
      • Výstava je veřejně přístupná a návštěvníci si ji mohou prohlédnout zdarma až do července 2019

Otrokovice, 19. února 2019. Continental Barum s.r.o. a Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti historicky spojuje Baťa, který stál u vzniku obou institucí. Málokdo ví, že předchůdkyní SUPŠ v Uherském Hradišti byla Zlínská škola umění, založená na základě potřeby vizuální inovace výrobků firmy Baťa i jejich kvalitní propagace. Naopak to, že u zrodu pneumatikářské tradice na Zlínsku stál Baťa, je poměrně známá věc. Toto spojení se hojně připomínalo vloni, kdy uplynulo 70 let od registrace domácí značky Barum.

Nová výstava ve firemní galerii Umění ve veřejném prostoru vstupního vestibulu společnosti Continental Barum s netradičním názvem Continental Barum Fun Dezén je součástí série oficiálních výstav k 80. výročí SUPŠ Uherské Hradiště a k pětileté pravidelné spolupráci mezi uherskohradišťskou školou a firmou. Pro studenty oboru Multimediální tvorba se v tomto projektu staly běhouny pneumatik inspirací k vytvoření netradičního pojetí tvarosloví jejich dezénu.

Na výstavě lze spatřit různé pohledy na dezény pneumatik, jak je vytvořili studenti uherskohradišťské SUPŠ Antonín Kindl, Hugo Fekar, Bolek Klička a David Štěpánek.

Barum van Nó / Antonín Kindl:

Inspirací pro dezén pneumatiky Barum je klasické japonské drama Nó v sepětí s uměním asijské kaligrafie. Při návrhu byly využity expresivní a tvarově bohaté divadelní masky, zachycující lidské emoce a vášně. Zmíněné prvky byly převedeny do dezénu pneumatiky se snahou o vytvoření emociálně silného a vizuálně přitažlivého prvku.

Barum van Footprint / Hugo Fekar:

Základní inspiraci pro tento dezén přináší myšlenka otisku dezénu, který po sobě každý automobil zanechává. Mechanický otisk je však nahrazen otiskem organickým – lidskou stopou. Ta je výtvarně stylizována, opakována a zapuštěna do materiálu, aby nabídla více úhlů pohledu.

Barum van Bzuk / Bolek Klička:

Dezén je inspirován brouky, konkrétně přejetým hmyzem, přilepeným na povrch po jízdě terénem. Výsledkem práce designéra však není zachycení morbidní scény, nýbrž oslava přírody, která kontrastuje se striktní geometrizovanou kompozicí.

Barum van Octopus / David Štěpánek:

Akutní problém znečištění moří a oceánů představuje inspiraci pro dezén Barum van Octopus. Výsledný design není podán negativně. Motivem a inspirací pro dezén je v tomto díle chobotnice. Toto pojetí odlehčuje autorem zvolené téma a vnáší do realizace vtipnější a pozitivnější rozměr. Základními hesly jsou absurdita, bizarnost a vtip.

Historie výstav studentů SUPŠ z Uherského Hradiště v prostorách společnosti Continental Barum v Otrokovicích

• První akcí byla v roce 2015 výstava ve vstupní hale, kde byly představeny studentské práce oborů keramika, kámen a malba.
      • Rok poté studentky SUPŠ realizovaly dekorativní malbu interiéru administrativní budovy otrokovické společnosti. Studentky si zde vyzkoušely projekt realizace výtvarného návrhu v architektuře a současně vizuálně obohatily prostory firmy a její pracovní prostředí. Pedagogického vedení studentek se zhostil Mgr. František Petrák: „Námětová inspirace výmalby má zdroj v dezénech pneumatik, kterými se firma zabývá. Dezén byl transformován do nové polohy, kterou je prolínání do rostlinného ornamentu. Díky tomu vzniká křehké spojení mezi umělým materiálem – firemním výrobkem a přírodou.“
      • V roce 2017 proběhla ve vstupní hale výstava litografických prací studentů Grafického oboru. Tématem byla inspirace literárními díly a parafráze malířských děl.
      • Po celý minulý rok zdobily tyto vstupní prostory práce studentů oborů Design obuvi a Design oděvu, kteří pracovali s materiálem používaným při výrobě pneumatik. Využili oděvy z textilních kordů zdobené ocelovým kordem, sukně z odřezků zvulkanizované pryže nebo opasky z řezů plášťů. Vznikly modernistické oděvní kreace, jež nejsou běžně nositelnými oděvy, ale zdůrazňují krásu materiálu, kterou by běžný uživatel v pneumatikách nehledal.

„Jsme rádi, že v posledních letech bylo realizováno a vystaveno tolik zajímavých studentských projektů. Zatím největší úspěch u našich zahraničních návštěv zaznamenala minulá výstava oděvů z textilních kordů a věřím, že aktuálně vystavované dezény budou mít stejný úspěch,“ vzkázal studentům Libor Láznička, jednatel společnosti Continental Barum.

Dostupné dokumenty

Výstava Continental Barum Fun Dezén

V otrokovickém závodě můžete nově shlédnout výstavu zobrazující pohled na pneumatiku očima studentů umění.

Zobrazit více Zobrazit méně