2017. július 12.

A Continental innovatív ergonómiai és demográfiai programja EU-díjat nyer

• A technológiai vállalat elnyerte az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) legjobb gyakorlatért járó díját
      • A munkahelyek kialakítása védi a fiatal és idősebb alkalmazottakat a túlzott stressztől és megerőltetéstől
      • Rehabilitáció helyett megelőzés: a Continental már több mint egy évtizede folyamatosan javítja a munkakörülményeket

Hannover, 2017. július 12. A Continental technológiai vállalat nyerte az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA) legjobb gyakorlatért járó díját. Az „Egészséges munkahelyet minden életkorban” kampány részeként az EU-s keretszervezet elismerésben részesítette a Continentalt csoportszintű ergonómiai és demográfiai programjáért. A Continental programjának célja, hogy lehetővé tegye a munkaerő rugalmas és ideális felhasználását, függetlenül a dolgozók korától, nemétől vagy személyes teljesítménykapacitásától.

A Continental nemcsak idősebb és csökkent munkaképességű alkalmazottainak teremt egészséges munkafeltételeket, hanem a fent említett program keretében a fiatalabb dolgozók szükségleteit is figyelembe veszi. Így a vállalat nem teszi ki alkalmazottait túlzott stressznek és megerőltetésnek. Ez a hozzáállás nyűgözte le az EU-s zsűrit.

"A program keretében azáltal támogatjuk alkalmazottainkat, hogy egészséges munkakörnyezetet biztosítunk számukra, amely egyúttal segít megvédeni a saját egészségüket is. Ez adott esetben azt jelenti, hogy eleve olyan új munkahelyeket teremtünk, amelyek nem kötődnek nemhez és korhoz. Szintén fontos szempont, hogy fiatal dolgozóinkat se fenyegesse a munkahelyi túlterheltség" - mondta el Klaus-Dieter Wendt, az Ergonómia részleg vezetője. Mindebből jól látható, hogy a Continental politikájának célja inkább a megelőzés, mint a rehabilitáció.

A Continental valójában már 13 éve dolgozik azon, hogy a munkahelyi stressz szintjét mérhetővé tegye - nagyon is sikeresen. "Az alapötlet az volt, hogy először is részletes információkat nyerünk az alkalmazottak életkorhoz kötött teljesítménycsökkenéséről, és szoftveres úton feltérképezzük azt" - fejtette ki Wendt.

"Most kibővítettük a koncepciót, és belevettük a prevenciós megközelítést is, amelynek célja a fiatal alkalmazottak védelme. Ezáltal képesek leszünk elkerülni az olyan helyzeteket, amelyekben akár fiatalabb, akár idősebb dolgozóinkat túlzott fizikai és mentális stressznek tesszük ki - mondta Wendt. - Ezt a két aspektust emeltük ki fő mutatókként, amelyek alapján a vezetőség irányítja a vállalaton belüli megvalósítást."

Az ergonómiai és demográfiai program keretében a Continental egy kitettségdokumentációs rendszerrel azonosítja és számszerűsíti a munkahelyi stressz típusait. Az adatok így konkrét információkat szolgáltatnak arról, milyen szintű stressznek és megerőltetésnek vannak kitéve az alkalmazottak munkahelyükön. Ezáltal lehetővé válik annak meghatározása, hogy milyen munka, illetve munkaállomás lehet megfelelő az egészségkárosodással élő dolgozók számára. Ezenfelül megállapításra kerülnek az esetleg szükséges átalakítási vagy átszervezési intézkedések is. A lényeg, hogy megtalálják a „legjobb illeszkedést” az alkalmazott és a vállalat között.

A program egyik legfontosabb építőeleme a helyszíni interdiszciplináris ergonómiai képzés biztosítása. A csapatok tagjai világszerte szisztematikus ergonómiai továbbképzésen esnek át. A programot már az összes németországi telephelyen végrehajtották, és a világ többi táján is folyamatban van annak sikeres bevezetése.

"Ezzel a kezdeményezéssel haladhatunk stratégiai célkitűzésünk felé, hogy jelenlegi és jövőbeli alkalmazottaink számára mi legyünk a legvonzóbb munkáltató. A legfontosabb szempont mindenki egészsége. Ezért a Continental meg is adja ennek a megérdemelt prioritást" - erősítette meg dr. Peter Dolfen, a Vállalati Biztonság és Egészség vezetője.

Az ergonómia és demográfia különösen az Ipar 4.0 és a digitalizálódás kontextusában válik egyre fontosabbá. "A munkafolyamatok és tevékenységek átalakulása nyomán az emberek a megerőltetés és a stressz új formáinak lesznek kitéve. A munkavégzés egyre inkább a pszichológiai/mentális, illetve az aprólékos kézi feladatok felé tolódik. A feladatok száma azonban nem csökken. Mi már számolunk ezzel" - mondta Wendt.

Elérhető dokumentumok