2018. január 08.

Új utak: Járműtechnológiák és speciális összekapcsolódás az intelligens városok hatékonyabb közlekedése érdekében

• „A fenntartható mobilitás olyan fejlesztéseket kíván meg, amelyek jelentősen túlmutatnak magán a járművön” mondta Dr. Elmar Degenhart a Continental igazgatóságának elnöke a CES 2018 rendezvény keretében
      • Az összekapcsolást, a villamosítást és az önvezető autókat segítő új technológiák növelik a biztonságot, leegyszerűsítik és hatékonyabbá teszik az egyéni mobilitást
      • A Continental technológiája javíthatja az intelligens városok közlekedését, csökkentheti a balesetek számát és a károsanyag-kibocsátást​​​​​​​

2018 január 8., Hannover, Las Vegas (USA) Az összekapcsoltság a Continental vállalat három nagy innovációs áramlatának egyike. A villamosítással és az automatizált vezetéssel együtt olyan új funkciók és szolgáltatások alapját adja, amelyek intelligensebbé és kényelmesebbé teszik a hétköznapi mobilitást. A Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) vásáron mind a három területről mutat be új termékeket a technológiai vállalat. Az innovációk között megtalálható az összekapcsoltság új szintje is: A már bevált járműtechnológiák városi infrastruktúrába történő átvételével a Continental hozzájárulhat az intelligens városok kialakításához, például biztonságosabbá teheti a kereszteződéseket, megkönnyítheti a parkolóhelyek megtalálását és javíthatja a közlekedést. Ennek eredményeképpen csökken a járművek károsanyag-kibocsátása is.

„A jövő mobilitásának az egyik legnagyobb kihívása valószínűleg a városi közlekedés. Mindannyian biztonságos, fennakadásoktól mentes városi közlekedést szeretnénk tiszta levegővel és parkolási lehetőségekkel. Ennek elérése érdekében a városoknak át kell gondolniuk a közlekedési és személyszállítási rendszereiket. Most van itt a megfelelő időpont arra, hogy ebben támogassuk őket, így egy új és nagyobb teljesítményű egyensúly alakulhat ki az egyéni közlekedés és a közösség által használható járművek között”, mondta Dr. Elmar Degenhart a Continental igazgatóságának elnöke a las vegas-i CES fogyasztói elektronikai kiállítás előtt. „A fenntartható mobilitás olyan fejlesztéseket kíván meg, amelyek jelentősen túlmutatnak magán a különálló járművön.”

A CES fénypontjai közé tartozik a Continental önvezető koncepcióautójának, a BEE („Balanced Economy and Ecology” mobilitási koncepció) legújabb változatának bemutatása. A jármű az egyéni városi mobilitás teljesen új útját nyitja meg. Ezen kívül a technológia támogatja az intelligens kereszteződést (Intelligent Intersection), amelyet Columbus intelligens városában (Ohio, USA) fognak megvalósítani.

„Intelligens és összekapcsolt BEE-koncepciónk célja, hogy a használati szabadság és az egyszerűség szempontjából új minőséget vigyen az egyéni közeledésbe”, mondta Kurt Lehmann, Continental Corporate Technology Officer. „BEE-koncepciónk egy teljesen összekapcsolt autonóm jármű. Applikációval lehet igényelni. Útmutató Continental- technológiák átfogó sokféleségét rejti magában – kezdve az abroncsoktól, a hajtásláncon és az automatizáláson keresztül az interakciós koncepcióig.” Az elektromos és autonóm BEE lehet akár egy központilag adminisztrált városi flotta tagja is, amely bárki számára, a bulizós generációtól kezdve az időseken át a segítségre szoruló személyekig, lehetővé teszi a gyors és biztonságos ajtótól ajtóig történő közlekedést.

A koncepció 360°-os szögben minden közlekedési résztvevőt felismer a kereszteződésben és V2X technológiával kommunikálja ezen tárgyak helyzetét és mozgását a közeledő járművek számára. A Continental a tervek szerint még idén, a világon elsőként megkezdi az Intelligent Intersection Technology kialakítását Columbus városában (Ohio)  – amely megnyerte az amerikai DOT Smart City Challenge 2016 versenyt.

Kommunikáló kereszteződés a nagyobb biztonságért

Függetlenül attól, hogy egy jármű hagyományos, vagy automatizált, vagy autonóm irányítású, a kereszteződéshez közelítve profitálhat a Continental egyik járműbiztonságot célzó partneri innovációjából: Ez a technológia intelligens csomópontokká képes változtatni az átláthatatlan kereszteződéseket. Ennek alapja egy érzékelőkre támaszkodó technológia. Tárgyfelismerés, érzékelő- fúzió és rádiófrekvenciás adatátvitel használatával szinte valós idejű V2X (tehát: Vehicle to Everything) biztonsági kommunikáció valósítható meg. A Continental átfogó megoldása egy ilyen folyamatos párbeszéd három fő elemét foglalja magában:

a) a teljes érzékelő- csomagot a kereszteződéshez,

b) a nagyteljesítményű érzékelő- fúziós algoritmusokat, amelyek a környezeti modellt hozzák létre

c) és a Dedicated Short-Range Communication (DSRC) egységet, mind a kereszteződésben, mind a járműben.

Elektronikus megoldások a vezetés közbeni még több biztonságért és kényelemért

Az egyéni közlekedés olyan megoldásokból profitálhat, amelyek biztonságosabbá és kellemesebbé teszik a mindennapos járműhasználatot. A Continental legújabb példái erre, melyeket bemutat a CES kiállításon, a következők:

• Utánfutók automatikus rákapcsolását végző rendszer, amely nagyobb kényelmet és biztonságot nyújt.
      • A díjazott Continental-3D-Surface érintőképernyő, amely a beviteli művelet során csökkenti a járművezető figyelemelterelését.
      • Olyan új érzékelő- technológiák, mint a HFL 3D Flash LiDAR és az ötödik generációs kamerák, amelyek tovább fogják növelni a járműautomatizáláshoz használt érzékelő- csomag teljesítményét.
      • A mindennap használt töltési technológiák olyan modernizálásával, mint például az AllCharge rendszer és a Continental induktív töltési megoldása, növekedni fog az elektromos járművek hasznosíthatósága. Az AllCharge rendszer nem csupán egy „univerzális szerszám” amellyel a jármű minden típusú kábellel rendelkező töltőállomáshoz csatlakoztatható – áramot is képes fejleszteni az elektromos jármű számára, vagy áramszünet esetén egy egész ház számára is.

Elérhető dokumentumok