2019. szeptember 11.

A Continental és a CLAAS közösen teszteli az okos szíjakat a megnövelt betakarítási hatékonyság és megbízhatóság érdekében

• A technológiai vállalat új, okos erőátviteli szíjakat fejleszt kombájnok számára
      • Az érzékelőkön alapuló állapotfigyelés növeli a mezőgazdasági gépek működési megbízhatóságát, és lehetővé teszi, hogy a szervizpartnerek szükség esetén proaktív szervizműveleteket végezzenek el
      • A gépkezelők és termelők javíthatják járműveik működési megbízhatóságát, a forgalmazók pedig átláthatóságra tehetnek szert a pótalkatrészek iránti igények tekintetében

Budapest, 2019. szeptember 11. - A Continental technológiai vállalat és a mezőgazdasági gépgyártó CLAAS közösen tesztelnek kombájnok számára új, okos erőátviteli szíjakat. Ezzel a Continental újabb fontos lépést tesz a mezőgazdasági ágazat digitalizálása és összekapcsolhatósága felé, és aktívan hozzájárul az intelligens gazdálkodási trend előmozdításához. Ez magában foglalja az adattechnológia és az okos rendszerek hajtószíjakba történő integrálását is, amivel eredményes és környezettudatos betakarítási és üzemeltetési folyamatok jöhetnek létre. Így a jövő szempontjából egyaránt fontos kérdésnek számító prediktív karbantartás és állapotfigyelés egyre inkább valósággá válik.

A CLAAS az okos szíjakat a terepen és a laboratóriumban is teszteli

A Continental a mezőgazdasági gépek gyártása terén elismert CLAAS-szal dolgozik együtt, akik szigorú tesztelésnek vetették alá az új szíjat. „Ezzel a digitális hevederkoncepcióval a mezőgazdasági gépek be nem tervezett állásideje elkerülhető. Mindezzel idő, anyag, és pénz takarítható meg. A jövőben a forgalmazóink proaktív módon léphetnek kapcsolatba az ügyfeleikkel, és már egy korai szakaszban megállapodhatnak a szükséges karbantartási időpontokról” - mondta el Maik Zeuner, a CLAAS meghajtás-fejlesztésért felelős igazgatója. „A prediktív karbantartási megközelítés során a szíjban található érzékelők biztosítják, hogy a lehetséges hibákat még azelőtt észrevegyük, mielőtt azok bekövetkezhetnének, mivel a szíj állandó ellenőrzés alatt áll. Ez minden résztvevő számára sokkal több mozgásteret és bizonyosságot kínál.” Korábban a hevedereket csak meghatározott idő elteltével, vagy rendellenességek esetén lehetett ellenőrizni, de működés közben nem. „Az új okos változó sebességű szíj ezt lehetővé fogja tenni a jövőben. Az összes, érzékelőkből származó adat összekapcsolásának képessége számít a prediktív karbantartás döntő előnyének” - teszi hozzá Thorsten Schwefe, a Continental key account managere, aki a mezőgazdasági szektor erőátviteli szíjainak felelőse.

A szíj már korábban bizonyította teherbírását és tartósságát, mintegy 22 millió hajlítási ciklus megtételével a betakarítás során. A terepen történő tesztelés teljes időtartama alatt 4220 hektárnyi területről gyűjtöttek be adatokat. A szíjak elektronikája ezalatt több, mint 140 millió hajlítási ciklust állt ki. Ebben a jövőre való pillantásban semmi varázslatos, vagy véletlenszerű nincs. Az adatok kiértékelése konkrét megállapításokat ad a szíj állapotáról és az upstream és downstream alkatrészeket érő terhelésről. Ez fontos szempont, mivel a hibás szíj nem ritkán egyfajta dominó-hatást tud megindítani, amely aztán más alkatrészekre is hatással lesz. „Az okos szíjjal jelentősen csökkenthetjük ennek kockázatát” - hangsúlyozza Schwefe.

A megelőzés a modern gazdálkodás egyik alapvető alkotóeleme. A gépek és járművek meghibásodásainak és üzemzavarainak előzetes azonosítása és az ütemezett műveletek végrehajtása kulcsfontosságú tényezőnek számítanak a mezőgazdasági gépek gyártói, a vállalkozók, és a termelők számára a hatékony működés elérésének szempontjából. A Continental ezeket a folyamatokat egy beépített szenzorral ellátott változó sebességű szíjjal támogatja. Ez a körülményekkel kapcsolatos adatokat a mezőgazdasági gépbe szerelt vevőkészüléknek továbbítja. Ott az adat rögzítésre kerül, majd a Continental felhőbe érkezik, ahol egy algoritmus értelmezi. „Láthatjuk aztán, hogy a szíjmeghajtás éppen túlterhelt-e, és kell-e módosítani a gép beállításain, ráadásul mindez valós időben történik. A jövőben előrejelzéseket is tudunk majd készíteni a karbantartásról, és a szíj cseréjének ideális idejéről is”- mondja Schwefe. „Ezzel a megoldással új utakat építünk az iparágon belül. Az erőátviteli szíjakra vonatkozó, adatokra alapozott állapotinformáció eddig nem volt jellemző a mezőgazdasági ágazatban.”

A rövid betakarítási időszakok kihívása

A mezőgazdasági gépek megbízhatósága különösen fontos, mivel a betakarítási idők általában viszonylag rövidek, a gabonafélék esetében ez például évente körülbelül nyolc hétig tart. Ezen idő alatt a kombájnoknak és hasonló gépeknek zökkenő- és problémamentesen kell működniük, különben torlódások alakulnak ki a folyamati láncban.

„A okos szíjunk által nyújtott átláthatóság lehetővé teszi a jövőben a gépkezelők számára, hogy csökkentsék költségeiket, a termelők pedig növeljék bevételeiket. Az a tény, hogy az okos szíj növeli a gépek megbízhatóságát, azt jelenti, hogy az alkatrészek egy előre meghatározott, részletes ütemterv szerint rendelhetők meg, szállíthatók le, és szerelhetők be” - mondja Schwefe. „Egy ilyen megoldáshoz most érett meg az idő. A tanulmányaink azt mutatják, hogy az ügyfelek körében nagy az igény az állapotfigyelésre és a prediktív karbantartásra, ugyanakkor az eddig elérhető megoldások terén viszonylag alacsony az elégedettségi szint.” Ebben a költségek korlátozásának lehetősége és az időtényező is fontos szerepet játszanak, tette hozzá az igazgató. Az okos változó sebességű szíjak tehát nem csak a mezőgazdasági gépek működési megbízhatóságának jelentős növekedését eredményezik, hanem ennek a technológiának köszönhetően a szervizpartnerek és a gépgyártók is képesek lesznek átfogó módon javítani válaszidejükön, elérhetőségükön, és a szolgáltatásuk szintjén is.

A Continental az érdeklődőket a rangos Agritechnica szakmai kiállításon várja november 10. és 16. között, ahol megvitathatják a jövőbeni lehetséges alkalmazásokat.

Elérhető dokumentumok