2019. december 04.

Új hitelkeret a Continentalnak: jobb feltételek a fenntarthatóbb működéshez

• A megújuló hitelkeret idő előtt refinanszírozásra került (összeg: 4 milliárd euró, futamidő: öt év)
      • Nagy érdeklődés a szindikált hitel iránt; jobb hitelfeltételek a Continental számára
      • Új hozzáállás a német autóiparban: a kamatfizetések a vállalat fenntarthatósági teljesítményének konkrét javulásától is függnek
      • Stefan Scholz, pénzügyi igazgató: „A fenntartható pénzügyi koncepció jutalmazza a fenntartható üzleti gyakorlatokat. Támogatjuk ezt a megközelítést, új hitelkeretünkön keresztül is.”

Hannover, 2019. december 4. - A Continental egy új, megújuló hitelkeretről állapodott meg konzorciális bankjaival 4 milliárd euró értékben, ötéves futamidőre. A Continental így az ütemtervben szereplő dátum előtt refinanszírozza jelenlegi 3 milliárd eurós hitelkeretét, amire eredetileg 2021 áprilisában került volna sor. A hitelkeret növelésén túl a Continental kedvezőbb feltételekről is megállapodott, és a fenntarthatósági tényezőket is figyelembe vette. Ide tartozik például a villamos-energia külső, megújuló energiaforrásokból történő beszerzése. A DAX-on jegyzett vállalat így új utat tör a fenntartható pénzügyek terén. A Continental számára hitelkeretet biztosító szindikátus 27 nemzetközi bankból áll. A BNP Paribas és a Deutsche Bank fogják ellátni a vezető igazgatási feladatokat, továbbá előbbi a fenntarthatósági tanácsadó szerepét is betölti.

„Rendkívül magas volt a fenntarthatósági elemekkel rendelkező új hitelkeretünk szindikált finanszírozása iránti érdeklődés. Az új hitelkeret javított feltételeket tartalmaz, amelyek szilárd mérlegszerkezetünket és pénzügyi teljesítményünket tükrözik. Ez újonnan megerősíti a bankok a Continental gazdasági erejébe és stratégiájába vetett bizalmát,” mondta Stefan Scholz, a Continental pénzügyi igazgatója.

A hitelkeret fenntarthatósági elemeivel kapcsolatban Scholz a következőket mondta: „Az igazgatótanács idén elfogadta frissített fenntarthatósági stratégiánkat. A fenntarthatósági fejlődések és az új hitelkeretünk ötvözésével egy innovatív módszer jött létre a vállalati pénzügyekben a Continental fenntarthatósági stratégiájának továbbfejlesztésére.” Majd hozzátette: „Új utakat nyitunk meg, és ezzel a fenntartható vállalati pénzügyek úttörői közé kerülünk Németországban.”

A Continental nemzetközi autóipari beszállító, gumiabroncsgyártó és ipari partner így tehát a német autóipar első vállalata, amelyik speciálisan meghatározott fenntarthatósági mutatókat is belevett a törzsbankjaival kötött hitelszerződésébe.

Mostantól kezdve a hitelkeret lehívása után történő kamatfizetések összege a DAX-on jegyzett vállalat fenntarthatósági teljesítményének javulásától is függ. A jövőben a felhalmozott kamatok csökkentésével fogják jutalmazni a vállalatot. A nem-teljesítés ugyanakkor a kamatlábak növekedését eredményezi. Mindennek alapját az elfogadott teljesítmény javulásának a Continental 2019-ben újraindított fenntarthatósági stratégiája mentén történő éves értékelése képezi. Ide tartozik a villamos-energia külső, megújuló forrásokból való beszerzése, a nők arányának növelése a vezetői pozíciókban, a balesetek és megbetegedések arányainak csökkentése, valamint az újrahasznosított hulladék arányának növelése.

„A fenntartható pénzügy fogalma holisztikus szemlélettel közelíti meg a vállatokat, és jutalmazza a fenntartható üzleti gyakorlatokat. Mi, új hitelkeretünkön keresztül is, támogatjuk ezt a megközelítést,” mondta Scholz. „A fenntarthatósági elemek bizonyítják, hogy a Continental szisztematikusan végrehajtja az átfogó fenntarthatósági stratégiát, amely az idei évben került frissítésre,” magyarázta az igazgató. Ugyanekkor Scholz arra is számít, hogy a fenntarthatóság jelentőségének tudatosítása folyamatosan növekedni fog a Continentalnál.

Az új hitelkeret támogatja a Continental globális fenntarthatósági céljait. Ezek többek közt az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG) és a párizsi egyezmény útmutatását követik.

A piacon elérhető, fenntarthatósági elemeket tartalmazó hasonló hitelkeretek csak bizonyos fenntarthatósági besorolások elérésére vagy fenntartására irányulnak. Mivel a jelenlegi minősítések referenciaértékei nagymértékben különböznek, a Continental elkötelezett amellett, hogy új hitelkeretének részeként konkrét javulást érjen el a fenntarthatósági teljesítménye terén.

„A világ nagyon gyors ütemben változik. Fontos számomra, hogy a lehető legkorábban és minél átfogóbb módon gyűjtsünk tapasztalatokat arról, hogy miként lehet a vállalati finanszírozást új megközelítések és technológiák révén tovább fejleszteni,” magyarázta Scholz.

Az idei év elején a Continental és partnerei sikeresen tesztelték például a blokklánc technológiát a pénzpiacon, melynek köszönhetően egy kereskedelmi papír alapú tranzakció feldolgozása napok helyett, csak percekig kell, hogy tartson.

Elérhető dokumentumok