2017. július 19.

A Continental innovatív "AllCharge" töltőrendszere nyerte el a 2017-es "Auto Test Winner" díjat

• Elektromos autók töltése egyszerűen: az összes töltési technológiával kompatibilis új rendszer lehetővé teszi, hogy az autó bármely töltőállomáson kihasználja az elérhető legnagyobb outputot
      • A Continental AllCharge rendszere nyerte el a 2017-es Auto Test Winner különdíjat „Connectivity” (Csatlakoztatás) kategóriában
      • Az AllCharge rendszert a frankfurti Nemzetközi Autókiállításon (IAA) ismerheti meg a nagyközönség

Regensburg, 2017. július 19. Ahogy az elektromos autók vezetői jól tudják, sokféle töltőállomás létezik, sokféle töltőárammal, az egy- és háromfázisú egyenáramtól a nagy teljesítményű váltóáramig. Ez abban is tükröződik, hogy a töltési idők között nagy különbségek mutatkoznak. Ezzel azonban nem azt akarjuk mondani, hogy mindenkinek egy gyors váltóáramú állomás jelenti a legjobb megoldást, hiszen a mai elektromos autók közül sok csak a lassúbb egyenáramú töltést támogatja. A Continental technológiai vállalat azonban az új AllCharge töltőrendszerrel kifejlesztett egy univerzális megoldást napjaink heterogén töltési infrastruktúrájára. A rendszer a német „Auto Test” autósmagazin szerkesztőit is lenyűgözte. A 2017-es „Auto Test Winner” díjátadó ünnepségén, amelyre július 18-án, Kölnben került sor, a Continental „AllCharge” rendszere nyerte el a „Connectivity” (Csatlakoztatás) kategória különdíját. Az új töltőrendszert szeptemberben, a frankfurti Nemzetközi Autókiállításon (IAA) ismerheti meg a nagyközönség.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy mi vehetjük át ezt a díjat, mivel nézetünk szerint ez is azt mutatja, hogy az elektromos autók szélesebb körű elterjedéséhez praktikus és gyors töltési megoldásokra van szükség” – nyilatkozott dr. Oliver Maiwald, a Continental Powertrain divíziójának technológiai és innovációs vezetője, aki a kölni díjkiosztón átvette a kitüntetést a vállalat nevében. Az elektromos mobilitás technológiájában élenjáró Continental az elmúlt két évtizedben számos innovációval járult hozzá a terület fejlődésének felgyorsításához. „Az AllCharge kidolgozása során teljes terjedelmében és mélységében kiaknáztuk a rendszerekkel kapcsolatos szakértelmünket. Célunk ugyanis az, hogy egy elektromos autó feltöltése semmivel se legyen bonyolultabb, mint egy hagyományos modell megtankolása” – mondta dr. Maiwald.

A Continental mérnökei által alkalmazott megközelítés valójában meglepően egyszerű. Nem zsúfolták tele az autót extra technológiával, hogy felkészítsék az összes különféle töltőállomás-típushoz való kapcsolódásra, inkább magát az erőátviteli berendezést alakították át egy teljesen önálló töltőrendszerré. Ennek során az erőátviteli berendezés meglévő alkatrészeit vették alapul, kihasználva azt a tényt, hogy az egyen- és váltóáram közötti váltás különböző feszültségeken az elektromos erőátviteli berendezésnek már eleve adott funkciója.

Akár tizenkétszer gyorsabb töltés – plusz egy 230 voltos fedélzeti áramforrás

Az AllCharge rendszer révén az elektromos autók mindenféle típusú egyen- és váltóáramú töltőállomáson tölthetőek lesznek, és akár 800 V feszültséggel és 350 kW teljesítménnyel is boldogulnak. „Az autóvezetőknek többé nem kell azon aggódniuk, hogy hol találnak megfelelő töltőállomást. Az autójuk ugyanis mindenféle technológiára fel van készítve, az egyfázisú egyenáramú töltéstől a nagy sebességű váltóáramú rendszerekig” – fejtette ki dr. Maiwald. A rendszer előnyei elsősorban városi egyenáramú töltőállomások esetén érvényesülnek, ezeken ugyanis a Continental rendszere az eddig lehetségesnél akár tizenkétszer gyorsabb töltést tesz lehetővé. Ráadásul a kimeneti kapacitásnak gyakorlatilag nincs felső határa. A jövőbeli prémium alkalmazások „öt percnyi 350 kW-os váltóáramú töltéssel kb. 150 km hosszú vezetést tesznek majd lehetővé – mondta el dr. Maiwald. – Ez jól szemlélteti a töltőrendszerünkben rejlő valódi potenciált. És bármilyen gyorsan fejlődik is az infrastruktúra, egy AllCharge technológiával felszerelt jármű mindig képes lesz a lehető legtöbbet kihozni az adott töltőállomás rendelkezésre álló kapacitásából.”

Az új töltési technológia további előnye, hogy kétirányú. Ez azt jelenti, hogy a jármű szükség esetén egy 230 V-os fedélzeti áramforrást képes biztosítani külső elektromos eszközökhöz, a laptoptól a hűtőszekrényig.

„Auto Test Winner” díj

Milyen autó való nekem? A potenciális autóvásárlók által gyakran feltett kérdésre a J.D. Power, egy híres egyesült államokbeli piackutató vállalat egy évenkénti ügyfél-elégedettségi felmérés segítségével keresi a választ. Az eredményt az AUTO TEST magazin teszi közzé, amely Európa első számú útmutatója autóvásárlók számára. Több különböző jármű- és márkakategóriában osztanak ki díjakat. Az „Auto Test” magazin különdíjakat is odaítél „Csatlakoztatás” és „Műszaki innováció” kategóriában.

Elérhető dokumentumok