H1
      Sajtóközlemény
      2022. augusztus 05.

A viharos piaci környezet ellenére a Continental optimistán tekint az év második felére

• Konszolidált árbevétel: 9,4 milliárd euro (Q2 2021: 8,4 milliárd euro, +13,0 százalék)
      • 411 millió eurós korrigált EBIT (Q2 2021: 512 millió euro, -19,8 százalék)
      • Korrigált árbevétel arányos EBIT: 4,4 százalék (Q2 2021: 6,2 százalék)
      • Működési eredmény: -165 millió euro (Q2 2021: 473 millió euro, -134,8 százalék)
      • Nettó eredmény: -251 millió euro (Q2 2021: 545 millió euro a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán)
      • Korrigált szabad cash flow: -687 millió euro (Q2 2021: 302 millió euro a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán)
      • Nikolai Setzer vezérigazgató: „Jelentős előrehaladást érünk el technológiánkkal kapcsolatos fejlesztés és marketing terén, miközben nagy mennyiségben érkeznek megrendelések az Automotive felé. Ez azt mutatja, hogy megfelelő a stratégiánk és pozíciónk.”
      • Katja Dürrfeld pénzügyi igazgató: „A mostani szembeszél inkább már egy hurrikánra hasonlít, de bizakodóak vagyunk az év második felét illetően, ezért fenntartjuk a jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó kilátásainkat.”
      • Magas, több mint 6,0 milliárd eurós rendelésállomány az Automotive csoportszektorban
      • Több mint 300 eredeti felszerelés jóváhagyást kaptak a Continental gumiabroncsok az elektromos járművek szegmensében
      • A ContiTech Észak-Amerikában és Svédországban bővíti ipari tevékenységét

Budapest, 2022. augusztus 9. - A Continental optimistán tekint az év második felére, és fenntartja a jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó kilátásait. A várakozásoknak megfelelően azonban a jelenleg is zajló turbulens piaci környezet érezhető hatással volt 2022 második negyedévére. Különösen az Ukrajna elleni háború következtében fellépő geopolitikai bizonytalanságok, a megszakadt ellátási láncok, valamint a nyersanyagok, a félkész termékek, az energia és a logisztika hatalmas áremelkedése, illetve az elektronikai alkatrészek hiánya és a koronavírus miatti Kínában bevezetett korlátozások következményei mind erősen befolyásolták a Continental eredményét. Ugyanakkor a technológiai vállalat magas, több mint 6 milliárd eurós rendelésfelvételt regisztrált az Automotive csoportszektorban.

A konszolidált árbevétel 9,4 milliárd euro volt az elmúlt negyedévben (Q2 2021: 8,4 milliárd euro, +13,0 százalék), a korrigált EBIT pedig 411 millió eurót ért el (Q2 2021: 512 millió euro, -19,8 százalék). Mindez 4,4 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT-et jelent (Q2 2021: 6,2 százalék).

„A piaci környezet továbbra is rendkívüli kihívást jelentett az autóipari beszállítók számára a második negyedévben. Ugyanakkor jelentős előrehaladást érünk el technológiánkkal kapcsolatos fejlesztés és marketing terén, miközben nagy mennyiségben érkeznek megrendelések az Automotive felé. Ez azt mutatja, hogy megfelelő a stratégiánk és a pozíciónk. Mindezt pedig legfrissebb mobilitási tanulmányunk is alátámasztja” – mondta Nikolai Setzer, a Continental vezérigazgatója kedden Hannoverben.

Amint arról a 2022 júliusában közzétett reprezentatív Continental Mobilitási Tanulmány is beszámol, a hálózatba kapcsoltság, az automatizálás és a felhasználói élmény döntő szerepet játszik az emberek többsége számára új jármű vásárlása esetén (Kínában, Németországban, Franciaországban, Japánban, Norvégiában és az Egyesült Államokban). Az autónak és a beépített technológiának is intuitív működésűnek, biztonságosnak és megfizethetőnek kell maradnia. A Continental ideális helyzetben van ahhoz, hogy ezt minden csoportszektorban sikeresen teljesítse – a járműelektronikától és a gumiabroncsoktól a vegán felületi anyagokig.

A korrigált EBIT az elmúlt negyedévben meghaladta a jelentett -165 millió eurós EBIT-et. Ez elsősorban a mintegy 370 millió eurós számviteli hatásoknak volt betudható, amelyeket az Automotive csoportszektorban kellett figyelembe venni a magasabb kamatok miatt. Az oroszországi üzleti tevékenységével összefüggésben a Continentalnak a bevezetett szankciók következtében mintegy 75 millió eurós értékvesztést kellett elkönyvelnie. Ezen túlmenően 2022 második negyedévében a ContiTech csoportszektorban 63 millió eurós átszervezési költségek merültek fel, elsősorban a Mobile Fluid Systems üzleti területen, bizonyos gyártóhelyek 2022 júniusának végén közölt átalakítása következtében.

Ezek a fejlemények az elért nettó eredményre is hatással voltak, amely így 2022 második negyedévében -251 millió eurót tett ki (Q2 2021: 545 millió euro a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán). A korrigált szabad cash flow -687 millió euro volt (Q2 2021: 302 millió euro a folytatódó és megszűnt tevékenységek kapcsán).

A Continental fenntartja a jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó kilátásait

„A mostani szembeszél inkább már egy hurrikánra hasonlít, és nem fog egyhamar lecsillapodni. Azonban ebben a környezetben is jól teljesítettünk, és csak még ellenállóbbá váltunk. Jelenlegi üzleti eredményeinkkel nem lehetünk maradéktalanul elégedettek – még ha a vártnak megfelelőek is –, de bizakodóak vagyunk az év második felét illetően. Az autóipari termelés növekedésére számítunk, és az eredmények javítását megcélzó intézkedéseink is már éreztetik hatásaikat. Mindezek okán fenntartjuk a jelenlegi pénzügyi évre vonatkozó kilátásainkat” – mondta Katja Dürrfeld, a Continental pénzügyi igazgatója. Az év második felében a Continental a globális ellátási láncok stabilizálódásával, a félvezetők elérhetőségének enyhe javulásával és biztos energiaellátással számol Európában és különösen Németországban.

Mindezek tudatában a Continental a teljes évre szóló konszolidált árbevételt továbbra is körülbelül 38,3 és 40,1 milliárd euro közé, a korrigált árbevétel arányos EBIT-et pedig 4,7 és 5,7 százalék közé várja. Ez egy, a nyersanyagok, a félkész termékek, az energia és a logisztika hatalmas áremelkedéséből adódó 3,5 milliárd eurós többletköltséget is tartalmaz. Egy szabványos tengeri szállítókonténer szállítmányozási költsége bizonyos esetekben a nyolcszorosára növekedett.

Annak érdekében, hogy legyőzze ezeket a jelentős kihívásokat, a Continental számos intézkedést hozott. Ezek közé tartozik a beszerzés több forrásra történő szétosztása, a biztonsági készletek felépítése és fenntartása, az elektronikai cikkek beszerzésének és logisztikai láncának átfogóbb ellenőrzése, az ügyfelekkel történő ártárgyalások a megnövekedett költségek megosztása érdekében, valamint a technológiailag fejlett termékekkel való tevékenységek előtérbe helyezése. Erre példaként felhozható, hogy a prémium gumiabroncsok értékesítésének aránya folyamatosan növekszik.

Stagnáló autóipari termelés a második negyedévben

2022 áprilisa és júniusa között a globális autóipari termelés megegyezett az előző év viszonylag gyenge második negyedévével, amikor is először lehetett igazán megérezni a félvezetőhiány következményeit. A személygépkocsik és a kishaszonjárművek gyártása 2022 második negyedévében csökkent, különösen Kínában, a járvány miatt számos városban bevezetett ideiglenes lezárások következtében (5,4 millió egység, -5,8 százalék).

Európa is gyengébb második negyedévet könyvelhetett el az ellátási láncokban fellépő zavarok miatt (3,8 millió darab, -5,4 százalék). Észak-Amerikában ugyanakkor a személygépkocsik és kishaszonjárművek gyártása meghaladta az előző év nagyon gyenge időszakát (3,6 millió egység, +11,6 százalék). Az előzetes adatok szerint 2021 második negyedévéhez képest a személygépkocsik és kishaszonjárművek globális gyártása összesen 18,8 millió egységgel stagnáló értéket mutat (Q2 2021: 18,8 millió egység).

Az Automotive felülmúlja az autóipari piacot

A jelentős költségnövekedés melletti továbbra is gyenge autóipari termelés különösen az Automotive csoportszektort érintette. Ennek ellenére a termékei iránti továbbra is magas kereslet és a különböző intézkedések pozitív hatásai miatt a csoportszektor jelentősen felülteljesítette a piacot. Árbevétele 13,7 százalékkal 4,3 milliárd euróra nőtt (Q2 2021: 3,8 milliárd euro). Az árfolyamhatások és a konszolidáció körében bekövetkezett változások figyelembe vétele után +7,7 százalékos organikus árbevétel-növekedést ért el, miközben a globális autóipari termelés stagnált. A korrigált árbevétel arányos EBIT-je pedig -2,3 százalék volt (Q2 2021: -2,3 százalék).

Emellett a Continental tovább növelte megrendeléseinek volumenét. Ez több mint 6,0 milliárd eurot tett ki a második negyedévben, ami mintegy 40 százalékkal magasabb az előző évi adatnál. A Continental az elmúlt negyedévben az Automotive mind az öt üzleti területén erőteljes rendelésnövekedést könyvelhetett el – a kijelzőmegoldásoktól és az autók internetkapcsolatát biztosító legmodernebb rendszerektől a haszongépjárművek üzemanyag-fogyasztását csökkentő felhőalapú megoldásokig, valamint kamerákig, nagy teljesítményű számítógépekig és hagyományos elektronikáig.

A Continental gumiabroncsok különösen népszerűek az elektromos autók körében

A Tires csoportszektor sikeresen zárta a második negyedévet, a személyautó és haszongépjármű gumiabroncscsere területen az előző évhez képest megnőtt az értékesítés. Itt 3,4 milliárd eurós árbevételét (Q2 2021: 2,9 milliárd euró, +17,1 százalék) és 13,8 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT-et ért el a vállalat (Q2 2021: 17,8 százalék).

Az elektromos járművek tekintetében a Continental abroncsok különösen népszerűek. Már több mint 300 különböző járműmodellhez kaptak eredeti felszerelési jóváhagyást, és a világ tíz legsikeresebb elektromos járműgyártója közül hét a Continental abroncsait választotta eredeti felszereléshez. Összességében a vállalat piaci részesedése az elektromos járművek szegmensében magasabb, mint a belsőégésű motoros autókéban.

Ezen túlmenően a Continental egyre több fenntarthatóságon alapuló terméket dob piacra, például az újrahasznosított PET-palackokból nyert poliésztert tartalmazó gumiabroncsok már minden európai kereskedő számára elérhetők. A Continental 2022 áprilisában vezette be sorozatgyártásba a ContiRe.Tex technológiát – amely lehetővé teszi a gumiabroncs vázában hagyományosan használt poliészter teljes kiváltását. A prémium gumiabroncsgyártó jelenleg három, újrahasznosított PET-palackból készült poliésztert tartalmazó modellt kínál, amelyek mindegyike öt méretben érhető el. Ezek a PremiumContact 6, az EcoConatct 6 és az AllSeasonContact négyévszakos gumiabroncsok.

A ContiTech bővíti befektetéseit Észak-Amerikában és Svédországban

A ContiTech csoportszektor is megérezte a megnövekedett költségek és a gyengébb autóipari termelés okozta hatásokat a második negyedévben, melyre vonatkozóan 1,6 milliárd eurós árbevételt (Q2 2021: 1,5 milliárd euro, +8,2 százalék) és 4,9 százalékos korrigált árbevétel arányos EBIT-et jelentett (Q2 2021: 7,9 százalék). Különösen jól teljesített az ipari tömlők üzletága, valamint nőtt a szállítószalagok és a légrugó-rendszerek értékesítése is.

A ContiTech ipari üzletágát is bővíti. A mexikói San Luis Potosí-ban egy új, ultramodern termelési helyszín épül, ahol ipari hidraulika tömlőket fognak gyártani. A tervezett beruházás értéke több mint 38 millió euro. Az új üzem többletkapacitást teremt tömlőmegoldások széles körében, hogy kielégítse a növekvő észak-amerikai keresletet. A hidraulikus termékek számos kulcsfontosságú iparágat támogatnak, beleértve a mezőgazdaságot, az építőipart, az energetikát, és a mérnöki munkát, valamint a mezőgazdasági, építőipari és sok más ipari járművekben történő folyadékátvitelt. Az új üzemben mintegy 150 új munkahely jön létre. Ezenkívül a csoportszektor az Egyesült Államokban megvásárolta az Észak-Dakota állambeli wahpeton-i székhelyű WCCO Belting szállítószalag-gyártót. Ezzel az akvizícióval a ContiTech kibővíti szállítószalagokkal kapcsolatos ügyfélportfólióját, és megerősíti szállítómegoldás-üzletágát a mezőgazdasági ágazatban.

A ContiTech továbbá átvette a svédországi Gällivare-ben székhellyel rendelkező NorrVulk AB szállítószalag-rendszerek és szolgáltatások üzletágát is. Így tovább bővül a technológiai vállalat szállítószalag-rendszerekkel és kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó portfóliója, és erősödik a régió ipari ügyfeleivel folytatott üzlete is.