Világszerte pénzbeli elismerés a technológiai vállalat kollégái részére

• „Az elmúlt év során tanúsított kiemelkedő elkötelezettségükért szeretnénk munkatársainkat világszerte jutalmazni” – mondta el Dr. Ariane Reinhart, az igazgatótanács emberi kapcsolatokért felelős tagja
      • Munkatársaink fejenként 72 060 forint jutalomban részesülnek
      • Az igazgatótanács és az érdekképviseletek kollektív szerződéseket írtak alá a 2018-ban lezárult „Mozgásban a Continental – a jövő Szövetsége” programmal kapcsolatban
      • „Létfontosságú, hogy kollégáink foglalkoztathatóságát fenntartsuk” mondta el Reinhart

Budapest, 2020. március 23. - A Continental technológiai vállalat világszerte rendkívüli bónusszal jutalmazza munkatársai - az elmúlt év során tanúsított - kivételes elkötelezettségét. A Continental azon kevés vállalatok egyike, amelyek ilyen bónuszt osztanak ki minden jogosult alkalmazottjuk számára világszerte.

Az üzemi megállapodás szerint a 2019-es pénzügyi év üzleti eredménye alapján nem járt volna nyereségrészesedés. „A 2019-es eredményekkel nem vagyunk elégedettek, és mindenkire vonatkozik az a Continentalnál, hogy ha nincs nyereség, nincs nyereségrészesedés” – magyarázta Dr. Ariane Reinhart, a Continental igazgatótanácsának emberi kapcsolatokért felelős tagja. Ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy: „Tavaly a Continental globális csapata kiemelkedő elkötelezettséggel és kölcsönös tisztelettel válaszolt a felmerülő kihívásokra, az „egymás támogatása” vállalati irányelvünk szellemében. Kollégáink kemény munkája jobb üzleti eredményeket érdemelt volna, mint amiket 2019-ben elértünk, így a munkavállalók képviselőivel abban állapodtunk meg, hogy egy rendkívüli pénzbeli elismeréssel honoráljuk az alkalmazottaink példamutató és rendkívül magas szintű elkötelezettségét világszerte.”

Ezzel kapcsolatban Dr. Reinhart rámutatott a különböző kihívásokra, amelyekkel a Continentalnak szembe kellett néznie az elmúlt év során: az autóipar átalakulására, valamint a gyorsan hanyatló gazdasági környezetre válaszként indította a vállalat az „Átalakulás 2019-2029” programot.

A “Mozgásban a Continental” társadalmilag elfogadható módón formálja az átalakulást

A DAX-on jegyzett vállalat azt is bejelentette, hogy az igazgatótanács és az érdekképviseletek kollektív szerződéseket írtak alá ezen a héten a 2018-ban lezárult „Mozgásban a Continental – a jövő Szövetsége” programmal kapcsolatban.

A Németországra érvényes megállapodás az alábbi két témára fókuszál: a magasabb szintű szakképzettséggel és nagyobb szaktudással rendelkező alkalmazottak foglalkoztathatóságának javítása, valamint a Vitesco Technologies leválása által érintett munkavállalók foglalkoztatási biztonságának növelése.

„A „Mozgásban a Continental” programmal a társadalmi partnerek és a Continental már időben felelősséget vállalt. Aktívan formáljuk az átalakulást, ahelyett, hogy hagynánk, hogy csak megtörténjen, ezáltal biztosítjuk a Continental jövőbeni életképességét.” – mondta Dr. Reinhart, majd hozzátette: „A jelenlegi kiegészítő megállapodásunk alapján világszerte szinten tartjuk kollégáink foglalkoztathatóságát a belső és külső munkaerőpiacon. Ez egy rendkívül fontos kezdeményezés -különösen súlyos készséghiány és munkaerőhiány idején-, amely szem előtt tartja a digitális területeken történő jövőbeni növekedésünket.”

Ugyanakkor Dr. Reinhart szerint arra is szükség van, hogy a munkavállalók hajlandóságot mutassanak a változásra, és szabadidejükben saját továbbképzésükkel is foglalkozzanak. A megállapodás keretet biztosít egy átfogó képzési programhoz, melynek célja, hogy erősítse a vállalat versenyképességét, és hosszú távú karrierlehetőségeket nyisson meg a munkavállalók előtt, ezzel is növelve az alkalmazási esélyeiket. Ez a kezdeményezés három fő elemből áll: a tavaly alapított Continental Technológiai és Átalakulási Intézetből (Continental Institute of Technology and Transformation – CITT), egy vállalati szintű képzési folyamatból, amely az alkalmazotti oldalról is tartalmaz hozzájárulását, valamint a vállalat belső munkapiacának kibővítéséből. A program folyamatosan frissül az egyes munkavállalói csoportok moduljaival.

A Continental vállalati üzemi tanácsának elnöke, Hasan Allak elégedett volt a megállapodásokkal: „Ez a munkavállalóknak juttatott rendkívüli bónusz jó jel a nehéz időkben. Hiszen a tavalyi évben nyújtott kemény munkájuk után a munkatársainkat nem szabad jutalom nélkül hagynunk.” A szövetség jövőjét illetően hozzátette: „Ezekkel a megállapodásokkal teljesültek a vállalati üzemi tanács igényei a Vitesco Technologies leválásának következményeivel kapcsolatban. Így új lehetőségeket nyitottunk meg a kollégák számára a Continentalnál és a Vitesco Technologies-nál egyaránt. A koronavírus által okozott krízis és annak előre nem látható következményei azt mutatják, hogy egy ilyen hatalmas projekt, mint a Continental vállalat átalakítása, beleértve a Vitesco Technologies leválasztását is, csak akkor lehet sikeres, ha mindenki közösen dolgozik, és bizalmi alapon működik együtt.”

Megjegyzés a rendkívüli jutalommal kapcsolatban

A rendkívüli bónusz kiszámításakor a gazdasági teljesítmény mellett az egyes országok jogi és szerződéses szabályait is figyelembe veszik. Azok az alkalmazottak jogosultak a 72 060 forint jutalomra, akik a teljes 2019-es év alatt a Continental alkalmazásában álltak, és munkaszerződésük 2020. március 31-ig nem került felmondásra.