Ahol kezedben a karriered

Történetének eddigi legnagyobb átalakulásán megy keresztül az autóipar, amelyhez a Continental a mobilitás jövőjébe vezető digitális megoldások spektrumát szállítja az önvezetéstől kezdve a hálózati kapcsolattartáson át az elektromobilitásig. A vállalat lendületesen bővíti szoftverfejlesztői táborát, létszámukat világszinten a mostani 19 ezerről három éven belül 25 ezerre növeli.

A globális stratégia a Magyarországon tíz lokáción több mint nyolcezer alkalmazottat foglalkoztató Continental helyi munkáltatói törekvéseinek is irányt szab, amelynek tapasztalatairól, különösen a kutatói-fejlesztői munkahelyek betöltését célzó toborzás kihívásairól és lehetőségeiről Sarah Frachet országos HR-vezetőt kérdeztük.

Kiélezett verseny folyik a munkaerőpiacon a felkészült és rátermett informatikusokért és mérnökökért. A Continental mivel tűnik ki a munkáltatók közül, milyen környezetet, pályát kínál a legtehetségesebb szakembereknek?

Sarah Frachet: Változatlanul fontos a formális képzés során megszerzett tudás, azonban nem egyedül ennek alapján választunk informatikai szakembereket csapatunkba. Ami még fontosabb: kollégáink nyitottak legyenek a folyamatos tanulásra, mutassanak készséget kompetenciáik és tapasztalataik bővítésére. Lényeges ezért, hogy minden technológiai támogatás, automatizálás és önkiszolgálás mellett a humánerőforrás kezelése megőrizze emberi arcát.

Világszinten a Continental jelenleg is kétezernél több nyitott pozícióra várja szellemi kollégák jelentkezését. A munkatársak szándékukat személyes beszélgetés keretében és egy belső online portálon jelezhetik a HR-osztálynak, de a pályázat megírásában már helyi HR-csapatunk tagjai személyesen fogják segíteni őket.

Meglátása szerint a gyors technológiai fejlődés és az üzlet digitális átalakulásának hatására miként változnak a munkáltatók és a munkavállalók egymással szemben támasztott elvárásai? Találkoznak-e a két oldal igényei?

Nagyon eltérőek lehetnek, és folyamatosan fejlődnek ezek az elvárások annak függvényében, hogy a munkavállaló mely nemzedék tagja, és életútjának éppen mely szakaszában jár. A sokszínűség érték, ezért rugalmassággal övezzük, a részmunkaidős és otthoni munkavégzésre éppúgy lehetőséget adunk, mint az alkotói szabadság kivételére. A versenyképes bér alapvető, de a munkavállalók ma már nem csupán ezért döntenek, és főleg tartanak ki egy vállalat mellett. A teljes csomag értékét mérlegelik, amibe olyan juttatások is beletartoznak, mint az egészségügyi ellátás, és amit olyan tényezők is befolyásolnak, mint a vállalati kultúra, a munkahelyi légkör, a vezetők hitelessége és a személyes szakmai fejlődés lehetősége.

A digitális átalakulás a HCM-et sem kerüli el. A Continentalnál milyen szerephez jut az újgenerációs technológia a humántőke kezelésében, és hogyan érinti ez a terület emberközpontúságát?

Vállalatunk világszerte számos telephellyel működik, ezért a HCM-folyamatok digitális átalakítása és optimalizálása is fontos törekvésünk, amelyben a fejlett technológiai megoldások éppúgy fontos szerepet kapnak, mint a csapat építése. Miután különböző országokban támogattam vállalatunk HR-transzformációját, idén érkeztem Magyarországra, ahol a stratégia implementálása is a feladataim között szerepel. A HR-transzformáció három fő pillérre építkező globális projekt, ezek a legjobb technológia, a leghatékonyabb folyamatok és az üzleti igények alapján felkészült HR-csapat.

Korszerű szoftvertechnológiák alapjain a Continental olyan LMS platformot fejleszt és használ, amellyel jól összekapcsolhatók, optimalizálhatók és automatizálhatók a HCM folyamatai és feladatai, így a HR-csapat tagjai a nyilvántartás és jelentéskészítés terhei alól nagyrészt mentesülve figyelmüket és idejüket az embereknek szentelhetik. Hasonló módon támogatja a rendszer a toborzás, a belépés (on-boarding) és a tanulás, karrierépítés folyamatát, a kompetenciák bővítését szolgáló tréningek elvégzését. Hagyományos e-learning tartalmakon túl mind nagyobb szerephez jut ebben a mesterséges intelligencia és a kiterjesztett valóság is, világszerte folyamatosan indítunk próbaprojekteket a képességek fejlesztésére, és az eredményeket, tapasztalatokat megosztjuk vállalati szinten. Szoftverfejlesztőink szabadon bekapcsolódhatnak ebbe a munkába, újabb lehetőség ez, hogy speciális tudásukkal emeljék a készülő megoldások értékét, és közben maguk is bővítsék ismereteiket egy új területen.

Informatikai-fejlesztői csapatunkat folyamatosan bővítjük Magyarországon is. A munkavállalók cégünk weboldalán, az álláskereső portálunkon és az állásbörzéken is könnyen kapcsolatba léphetnek velünk, az egyetemekkel közösen gyakornoki programot is működtetünk. ContiCup néven a Continental Automotive Hungary budapesti gyára emellett minden évben versenyt hirdet egyetemistáknak és frissdiplomásoknak, amelyre idén a villamosmérnök hallgatók ötvennél több csapata nevezett be. Reméljük, hogy sokan közülük nálunk fogják kézbe venni karrierjüket.