2019. február 08.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Continental a Debreceni Egyetemmel

• A munkaerőpiacon értékes, gyakorlati képzést és azt követően munkalehetőséget biztosít a Continental a végzős hallgatóknak
      • Az oktatás, a kutatás és az ezekhez kapcsolódó egyéb szakmai tevékenységek során segíti a Continental a Debreceni Egyetemmel közösen az értékteremtést a régióban
      • Az együttműködést Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, a Continental részéről Lukas Juranek ügyvezető igazgató február 8-án írta alá a Debreceni Egyetemen

Debrecen, 2019. február 8. - Az ünnepélyes keretek között aláírt stratégiai megállapodás értelmében a Continental Powertrain Hungary Kft. debreceni gyára a 2019/2020 tanévtől csatlakozik a Debreceni Egyetem képzéseihez, mely szerint a villamosmérnöki, mechatronikai mérnöki, gépészmérnöki és vegyészmérnöki szakokon Continental-specifikus oktatási modulokat is tanulhatnak az érdeklődő hallgatók.

A Continental technológiai vállalat szakmai gyakorlatokat szervez és gyakorlati helyet biztosít a Debreceni Egyetem tanulóinak, továbbá munkalehetőséget ajánl fel a kiválasztott hallgatóknak. A cég továbbképzési programokkal és diplomaterv-pályázatokkal is segíti az egyetem hallgatóit, és együttműködnek felnőttképzési programok területén is.

A vállalat egyetért a Debreceni Egyetem azon törekvésével, miszerint növelni kell a mérnöki hivatás rangját és vonzerejét, ezért hozzájárul az érintett egyetemi karok és képzések népszerűsítéséhez. A Continental azt is vállalta, hogy biztosítja az egyetem hallgatói számára, hogy kutatási és fejlesztési projektekben vegyenek részt, ezzel is támogatva a jövőt formáló tehetségek képzését. A tudományos és oktatási tervek előmozdítása és az ismeretek megosztása érdekében tanulmányutakat és látogatásokat szerveznek a Continental cégcsoporton belül az egyetem hallgatói és professzorai számára.

Palkovics László miniszter, a járműipari fejlesztéssel megbízott kormánybiztos az aláírás kapcsán örömét fejezte ki, hogy a régióban megjelenő cégek számára fontos törekvés az egyetemi tudásbázishoz való kapcsolódás. Hozzátette: az egyetemmel közös képzési és kutatás-fejlesztési együttműködések megalapozzák a régió járműipari ökoszisztémájának fejlesztését, pozitív irányban támogatják a vállalatok fejlődését és működését, a cégek programjaiban részt vevő hallgatók pedig olyan gyakorlati ismeretek és életpálya lehetőségek birtokába kerülnek, amelyek kivételes lehetőséget jelentenek számukra a későbbiekben.

Az egyetem részéről Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, a Continental részéről Lukas Juranek ügyvezető igazgató írta alá a megállapodást. „Vállalatunk célja, hogy a város fejlődésének aktív részeseként hozzájáruljunk egy fenntartható és értékes jövőképhez. Az oktatás és tanulás, mint az egyik meghatározó eleme bármilyen fejlődésnek, kiemelt terület, ezért együttműködésben Debrecennel és a város oktatási intézményeivel közösen kívánjuk alakítani. A Continental ezen szerepvállalásával új tudást és innovációt hoz Magyarországra, mely javítja az ország versenyképességét” – mondta el Lukas Juranek, a Continental debreceni lokációjának ügyvezető igazgatója.

Egyre több műszaki profilú, fejlett technológiát használó cég jelent meg Debrecenben és a térségben az elmúlt években. A régióban felmerülő munkaerő-piaci igények tették szükségessé az egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését, amelyre 2017 tavaszán hozta létre az intézmény a Műszaki és Informatikai Kabinetet Palkovics László - akkori államtitkár, ma - miniszter, az ország első és egyetlen járműtudós akadémikusa közreműködésével. Célunk, hogy az utánpótlásképzés mellett a kutatás-fejlesztést is megfelelően tudjuk támogatni. Bízunk benne, hogy a most aláírt együttműködés az egyetemi oktatók-kutatók és hallgatók számára egyaránt kiváló lehetőségeket hoz

- közölte Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

Az aláírást követően Papp László polgármester elmondta: “A Continental a legmodernebb tudást és technológiát, korszerű munkakultúrát, új gondolkodásmódot, ennek köszönhetően pedig fejlődést hoz a városba. Egy olyan iparág fejlődését, amely Debrecen és az ország jövője szempontjából meghatározóvá vált az elmúlt években, évtizedekben. Olyan tudásigény jelenik meg a Continental által a városban, amelynek kiszolgálása a legkomolyabb és legelkötelezettebb együttműködést igényli a város, a kormányzat és a Debreceni Egyetem között, ezért fontos a ma szentesített megállapodás.”

A technológiai vállalat 2018 februárjában jelentette be, hogy egy újabb gyárat létesít Magyarországon, az autóipari elektronikák területén meglévő tevékenységének bővítésére. Az alapkőletételre 2018 szeptemberében került sor, a beruházással a Continental 450 új munkahelyet teremt Debrecenben.

A Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás jól illik abba a sorba, amelyben a Continental budapesti lokációja a Budapesti Műszaki Egyetemmel, veszprémi gyára a Pannon Egyetemmel, a makói ContiTech Fluid a Szegedi Tudományegyetemmel, a váci telephely a Szent István egyetemmel, a nyíregyházi ContiTech Magyarország Kft. a Nyíregyházi és Debreceni Egyetemmel, a Continental Hungaria Kft. pedig az Óbudai Egyetemmel kooperál.

Elérhető dokumentumok