2017. május 11.

A Continental számít arra, hogy a német Bundesrat pozitív döntést hoz az automatizált vezetéssel kapcsolatban

• Május 12-én megtörténik a német közlekedési törvény módosításának alapkőletétele
      • A Continental célja, hogy 2020-ra elérje a nagyfokú automatizált vezetés meghonosítását
      • Teljes gőzzel dolgoznak az autós és a jármű közti párbeszéd elektronikájának fejlesztésén

Hannover, 2017. május 11. A Continental technológiai vállalat izgatottan várja a Bundesrat (német Szövetségi Tanács) holnapi döntését a német közlekedési törvény módosításaival kapcsolatban. Ezzel Németország lesz a világ egyik első országa, amely törvényes keretrendszert fogad el a nagymértékben, illetve teljesen automatizált járművek bevezetéséhez. „A további technológiai fejlesztés egy modern jogszabályi keretrendszer létrejöttétől függ” – fejtette ki Kurt Lehmann, a Continental műszaki igazgatója (CTO), amikor a nemzetközi szinten kiegyensúlyozott szabályozásokért emelt szót.

Szerepcsere a járművekben: a vezetőből egy gombnyomásra megfigyelő lesz

Ez a jogszabály-módosítás 33 évvel az első elektronikus fékrendszer bevezetése után komoly lépést jelentene, mivel lehetővé tenné, hogy az automatizált járművek vezetői elengedjék a kormányt, és más feladatokat végezzenek – mindezt legálisan. Ehhez nemcsak nagy teljesítményű elektronika, hanem a jármű és a vezető közötti zökkenőmentes párbeszéd kifejlesztése is szükséges. „A fejlesztés mai állása mellett a vezető szerepváltása komoly kihívást jelent” – mondta el dr. Karsten Michels, a Rendszer és Haladó Fejlesztés részleg vezetője a Continental Interior divíziójánál. Mostanáig az autósokat kizárólag a vezetés feladata foglalta le; most azonban felhasználóként és megfigyelőként ülhetnek majd a volán mögött. Az automatizált vezetéssel együtt azt is biztosítani kell, hogy mindenki pontosan tudja, ki mikor miért felelős. Máskülönben kétséges szituációkban egy félreértés tragédiához vezethet. „Amíg a jármű nem teljes mértékben autonóm, és az embernek bármikor át kell tudnia venni az irányítást, biztosítani kell, hogy ez valóban megtörténhessen” – fejtette ki Guido Meier-Arendt, a Continental egyik vezető szakértője, aki a jármű és az autós párbeszédével foglalkozik. A Continental jelenleg több országban is, így Japánban, az Egyesült Államokban és Németországban, sorozatgyártásra alkalmas megoldásokat tesztel éles közúti körülmények között.

A Continental a világ minden részén fejleszt és gyárt az automatizált vezetéshez szükséges alkatrészeket és rendszereket – az Egyesült Államokban éppúgy, mint Japánban, Kínában és Európában. Az ezzel foglalkozó mérnökök a következő hat fontos építőkövön dolgoznak, hogy ezt megvalósítsák: szenzortechnológia, klasztercsatlakoztatás, ember-gép párbeszéd, rendszer-architektúra, megbízhatóság és az automatizált vezetés elfogadtatása.

​​​​​​​

Elérhető dokumentumok