2020. június 19.

Új, valós idejű tesztelésre alkalmas diagnosztikai eszköz áll szolgálatba a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban

Veszprém, 2020. június 19. - A COVID-19 vírus terjedésének következtében olyan helyzettel kell mindannyiunknak megküzdeni, amelyhez eddig nem volt hasonló. A Continental veszprémi gyára 25 éves fennállása során mindig aktív partnere a város és a régió közösségének, összefogva és egymást támogatva az itt élő emberek érdekében.

Helyi vállalatok összefogásával sikerült a Csolnoky Ferenc Kórháznak egy SaCyler típusú valós idejű tesztelésre képes diagnosztikai eszköz beszerzéséhez hozzájárulni, mely a járvány idején különös jelentőséggel bír és azt követően is szolgálja majd az egészségügyi teszteléseket.

Dr. Szabó Éva főorvos, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumának elnöke a következőképpen beszélt az együttműködésről: „A koronavírus okozta járványos időszak lezajlása után is számítani kell a vírus megjelenésére, akár egy második járványhullám jelentkezésére. Rendkívül fontos a vizsgálat gyorsasága és megbízhatósága, ezért egy genetikai alapon - PCR elven- működő készülék beszerzését céloztuk meg, mely nem csak a COVID kimutatására alkalmas, hanem számos kórokozó (vírus, baktérium, parazita) egyedi és betegségcsoportos vizsgálatára is. A hagyományos tenyésztéses, ellenanyag kimutatásos több napig-hétig tartó módszerekhez képest azonnali eredményt biztosít, célzott terápia kezdhető, mely életmentő lehet.

A fertőzések kimutatásán kívül a készülék alkalmas molekuláris genetikai vizsgálatokra is, melyek gyakori, népbetegség szintű betegségek (szív-érrendszeri,, trombózishajlam, tumor, stb.) hátterének tisztázásával a hatásos kezelés, megelőzés kiválasztását teszik lehetővé, az egyénre szabott gyógyítás lehetőségének alapját teremtik meg, az orvoslás egy új fejezetének kezdetét jelentik.

A készülék nemcsak a járvány idején, hanem azon túlmenően minőségi ugrást jelent az intézmény betegellátásában az adományozó cégek jóvoltából.”

Köszönjük a Csolnoky Ferenc Kórház fáradhatatlan munkáját, melyet a lakosság érdekében tesznek! Így örömmel fogtunk össze más vállalatokkal az eszköz beszerzésének érdekében, hiszen akár munkatársainkat vagy családtagjaikat is szolgálhatja az egészségügyi intézmény és ez a diagnosztikai eszköz. A kórháztól egy oklevél formájában kapott visszajelzés arra fog emlékeztetni bennünket, hogy a társadalom számára komoly értékkel bír a támogató szerepünk is, melyre mindig is számíthattak a helyi közösségeink

- tette hozzá Pápai Tamás, a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.