2017. szeptember 12.

Állami kvóták helyett feltalálói szellemiség – a Continental a jövő sikeres mobilitása érdekében az innovációra épít

• Dr. Degenhart szerint „A járművek egyre inkább átalakulnak irodává és nappalivá”
      • A fejlődés célja az innováció révén megteremtett biztonságos, tiszta, hálózatba kapcsolt és megfizethető mobilitás, amelyre vásárlók milliói tartanak igényt
      • Degenhart az elektromos járművekre vonatkozó kvóták ellen érvelt: „Az innovációk sokkal meggyőzőbbek, mint a művi beavatkozás“
      • A Continental várakozása szerint 2025-ig az automatizált vezetés technológiájának piaca 30 milliárd euró fölé fog emelkedni
      • Az elkövetkező években a Continental három autóipari részlegében 70 százalék fölé fog emelkedni a digitális technológiákhoz kapcsolódó forgalmi arány
      • A technológiai vállalat megerősíti a 2017-es üzleti évre vonatkozó előrejelzését

Budapest, 2017. október. 17. Az automatizálás, a villamosítás és a hálózatba kapcsolás területén végrehajtott innováció fontosságára hívta fel a figyelmet a Continental technológiai vállalat a frankfurti autóvásáron. Minden korábbinál nagyobb szükség van az ipar és a politika együttműködésére. „Az olyan nagy célok, mint a közlekedési balesetek számának nullára redukálása, a tiszta levegő, valamint a kényelmes és gyors utazás csak átfogó együttműködéssel érhetők el” - mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke. A technológiai normákkal és kvótákkal szemben az innováció és a feltalálói szellemiség mellett érvelt.

A Continental erős partneri kapcsolatokat épít az autóiparon belül és kívül egyaránt. „Megosztjuk ötleteinket, és ezzel több értéket teremtünk” - hívta fel Elmar Degenhart a figyelmet a Continental partnerségi programjára.

A Continental szerint az új technológiák bevezetésével a jövőben nagyobb lesz a változatosság a közlekedés területén. „A járművek egyre inkább átalakulnak irodákká, vagy nappalikká, valamint más, kerekeken guruló életterekké” - vázolta a jövőt Elmar Degenhart, majd hozzátette: „Ebből milliárdos piac alakul ki, amely az asszisztált és automatizált vezetés területén jelentős kiegészítő üzleti lehetőséget kínál a Continental számára. Az elektronika, a szoftverek és az érzékelők területén tovább nő majd a digitalizációval kapcsolatos forgalmunk.” Jelenleg ennek az üzleti területnek 60 százalék az aránya a vállalat három autóipari részlegében. Az elkövetkező években ez 70 százalékra emelkedik - mondta.

​​​​​​​

„A kevesebb baleset és a hatékonyabb klímavédelem csak úgy érhető el, ha felhasználók milliói alkalmazzák a modern mobilitási megoldásokat - emelte ki Elmar Degenhart. „Politikai eszközökkel elő lehet segíteni az új technológiák elfogadását, de például az elektromos járművek esetében a vásárlási kedvezmények nem elegendők. A gyártói flottákban az elektromos járművek arányára vonatkozó állami kvótákat nem tartjuk észszerűnek. Az innovációk sokkal meggyőzőbbek, mint a művi beavatkozások.”

Három innovációs irány: támogatott és automatizált járművezetés, elektromobilitás és hálózatba kapcsolhatóság

Elmar Degenhart kiemelte a Continental számos olyan innovációját, amely segít az autóipar előtt álló legnagyobb kihívások leküzdésében.

Intuitív, intelligens, interaktív:

a jövő járműveiben a vezetőfülkében lévő jelzőműszerek nem csak a vezető igényeihez fognak alkalmazkodni, hanem az adott vezetési helyzethez is. Továbbá a villanymotorok kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak lesznek. A Continental 2019-től sorozatban gyártott, magas szinten integrált tengelyhajtása egyetlen, kis súlyú modulban egyesíti a hajtóművet és az elektronikát. „A kompakt, 75 kg súlyú, nagyteljesítményű egység 150 kW teljesítményre képes” - mondta Elmar Degenhart a sorozatgyártásra érett hajtóművel kapcsolatban, amely akár 320 kW-os változatban is elkészíthető.

Az elektromobilitás szempontjából Elmar Degenhart az akkumulátorcellák fejlesztését látja elsődlegesen fontosnak: „A jelenlegi lítiumion akkumulátorok túl nagyok, túl nehezek, túl gyengék és túl drágák. A szilárd töltetű akkumulátorcellák gyorsabban feltölthetők és biztonságosabbak. Ezek nagymértékű sorozatgyártása 2023 után indulhat el. Számításinak szerint ezzel jelentősen csökkenthetők a költségek, a jelenlegi kilowattóránként körülbelül 200 euróról 100 euró alá. Ezzel egy 75 kilowattóra teljesítményű akkumulátorral rendelkező elektromos jármű hatótávolsága körülbelül 500 kilométer lenne, ugyanolyan költségek mellett, mint egy dízel járműnél. A technológia elfogadtatása szempontjából ez döntő fontosságú, legyen szó vevőkről vagy felhasználókról.”

Az új érzékelők és a hozzájuk tartozó vezérlőkészülékek előkészítik az utat az automatizált vezetés következő szintje felé. A Continental számításai szerint 2025-ig az automatizált vezetéssel összekapcsolódó technológiák világpiaci forgalma meg fogja haladni a 30 milliárd eurót. Ez nagyjából kétszer akkor összeg lesz, mint ami 2020-ra várható. „A vezetést segítő rendszerek világpiacán a Continental részesedése jelenleg körülbelül 15 százalék. Ezen a területen további nagy lehetőséget látunk” - mondta optimistán Elmar Degenhart, a Continental igazgatóságának elnöke.

Elérhető dokumentumok

Sajtóképek