CEO Dr. Elmar Degenhart
      2017. június 21.

Biztonságos, tiszta, intelligens: Az ipar és a politika csak közösen képesek előkészíteni az új mobilitás útját

• Dr. Degenhart az IAA 2017 fényében: „Csak a megfizethető technológiák vezetnek el a tiszta levegőhöz és a klímavédelemhez.”
      • Mottó az IAA 2017 eseményen: Making Mobility A Great Place To Live”
      • A technológiai vállalat olyan villamosításban, automatizált vezetésben és hálózatba kapcsoltságban gondolkodik, amely egyéni életteret hoz létre a közlekedők számára

2017. június 21., Hannover A Continental technológiai vállalat a Nemzetközi Autókiállítás (IAA) 2017 keretében bemutatja a jövő egyéni mobilitásának kihívásait és lehetőségeit. „Iparágaink és piacaink jelenleg alapvető változáson mennek át. Ez nem áll meg a már bizonyított technológiáknál és bevált üzleti modelleknél. Villamosítás, automatizálás és digitalizálás: Az autó belső működése, ahogyan mi ismerjük, tíz - 15 év múlva teljesen más elemekből fog állni”, mondta Dr. Elmar Degenhart, a Continental elnöke. „Bátorsággal és tetterővel állunk a kihívások elé. Több mint 146 éve tapasztalatunkból tudjuk: Az új technológiák csak akkor sikeresek, ha nem csupán megbízhatók, hanem megfizethetők, a piac és a társadalom elfogadja, továbbá a politika is támogatja és törvényekkel engedélyezi ezeket”, hangsúlyozta Degenhart egy hannoveri sajtótájékoztatón, amelyet az IAA autószalon egy technológiai előrendezvényének keretében tartottak. „Ezért meggyőződésünk, hogy az ipar és a politika csakis együttes erőfeszítéssel készíthetik elő az elektromos, automatizált és hálózatba kapcsolt mobilitást és ezen keresztül a tiszta levegő és a balesetmentes közlekedés megteremtését.”

Ilyen együttműködésre pozitív példaként említette Degenhart a német parlament és szövetségi tanács által 2017 május elején elfogadott közlekedési törvény módosítását, amely az automatizált vezetéssel foglalkozik. „Az időben előkészített és realisztikus politikai keretfeltételek jelentősen hozzásegítik iparágunkat ahhoz, hogy vezető szerepet harcoljon ki a modern technológiák világpiacán”, mondta Degenhart és ebben az összefüggésben dicsérte az éppen előző nap nyilvánosságra hozott automatizált vezetési irányelveket. „Az etikai bizottság tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint az irányadó szabályozások megfelelnek az ezen a területen dolgozó programozóinknak és fejlesztőinknek. A következő fontos lépés a vonatkozó vezérelvek átvezetése a nemzetközi és nemzeti jogi keretekbe.”

Degenhart kritikus hangot ütött meg egyes technológiák egyoldalú előremozdításával szemben: „A rögzített emissziós határértékek igen ambiciózusok. Következésképpen a járműgyártók az elektromos mobilitás széleskörű fejlesztésében gondolkodnak. A pusztán elektromos járművek azonban még túl drágák.” A Continental véleménye szerint ezen a vásárlási támogatások sem tudnak jelenleg segíteni. „A tiszta elektromobilitásban csak a nagyobb hatótávolság és az alacsonyabb előállítási költség hozhatja meg a piaci áttörést. Ez az áttörés úgy tűnik 2023 előtt nem fog bekövetkezni”, mondta Degenhart. Ezért a Continental úgy véli, hogy 2025-ben a tisztán elektromos hajtások piaci részesedése csak körülbelül 10 százalék lesz, az elektromos és belső égésű motorok kombinációjával működő hajtásoké (úgynevezett hibrid hajtások) pedig közel 30 százalék. „Csak a megfizethető technológiák vezetnek el a tiszta levegőhöz és a klímavédelemhez”, mondta a vállalat igazgatóságának elnöke és hozzátette: „Az új technológiák széleskörű áttörésének hiányában az emissziós irányelvek csak kis hatékonysággal védik a klímát.”

Ezzel párhuzamosan a hajtásoknak hatékonynak és megfizethetőnek kell lenniük

A Continental ezért a kifejezetten hatékony hajtásrendszerek és technológiák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, amelyeket az emberek meg tudnak fizetni – mindenhol, járműosztálytól függetlenül. „A növekvő mobilitási igény miatt a belső égésű motorok alkalmazása még nem érte el a csúcsát. Az emissziós célkitűzések teljesítése érdekében még sokkal hatékonyabbá tesszük ezeket, például kipufogógáz utókezeléssel és kifejezetten erre a célra épült „hibrid népautónkkal”. A 48 Voltos technológia egy átmeneti megoldás. Ez lehetővé teszi a belső égésű motor tehermentesítését és benzin-, valamint dízelüzemű járművekbe is integrálható”, magyarázta Degenhart. Az üzemanyagtakarékosság bizonyítottan 20 százalék közelében van valós városi körülmények között.

„Az IAA keretében ezen kívül bemutatunk egy szakértőink által módosított Euro-6 dízel sorozatgyártott járművet is. Ezzel több mint 60 százalékkal csökkenthető a valós utcai körülmények között mért nitrogén-oxid kibocsátás, amely így jelentősen a jogszabályi korlát alatt marad.”

Mottó az IAA 2017 eseményen: „Making Mobility A Great Place To Live”

A technológiai vállalat IAA megjelenésének mottója: „Making Mobility a Great Place to Live“ (magyarul: Mobil élettér – zseniálisan megalkotva). A Continental vállalat a vásáron olyan megoldásokkal jelenik meg, amely előremozdítja a villamosítást, az automatizált vezetést és a mobilitási formák hálózatba kapcsolását, így a jövőben gazdagabb lehet az emberek élettere. A Continental vállalat már az IAA 2017 kezdete előtt több koncepció járművel lenyűgöző ötleteket mutatott be a jövő mobilitásából.

„A 20. században a városképet és az élettereket az autós közlekedés igényei határozták meg. A 21. században ismét az ember igényei kerülnek a mobilitás középpontjába. Hiszen a jövő járműveiben egy új, teljesen egyéni, kerekeken gördülő élettérré olvad össze az iroda és a nappali. Megoldásainkkal meg akarjuk mutatni az embereknek, hogyan képes az intelligens és hálózatba kapcsolt mobilitás új alkotói tereket nyitni”, mondta a Continental igazgatóságának elnöke.

A Continental a szeptemberi frankfurti IAA autószalonon olyan koncepciókat és termékeket fog bemutatni, mint a „Super Clean Electrified Diesel” tiszta dízelhajtás, az „AllCharge” univerzális töltőrendszer, az „e-horizon weather” valós idejű időjárásjelentés, amely az autóban rövid távon előrejelzi a várható időjárást, „CUbE” robot taxi, amely autonóm városi vezetésre képes, az „Ac2ated Sound” teljesen hangszórók nélküli hangrendszer, a „New Wheel Concept” új, kis súlyú kerekek elektromos járművekhez és a „PremiumContact 6” többszörösen díjnyertes abroncsok.

Középpontban az automatizált vezetés és a járművek hálózatba kapcsolása

Egy innovációs áramlat, amelyben a Continental vállalatnál világszerte 32 000 mérnök és szoftverszakértő működik együtt az automatizált vezetés fejlesztésén. A Continental Cruising sofőrje egy olyan rendszer, amely támogatja a járművezetőt és lehetővé teszi számára, hogy a napi ingázás során kikapcsolódjon. A parkolásnál is egyre nagyobb szerepet kap a magasabb automatizáltsági szint. A Continental az IAA eseményen bemutatott robot taxi technológiával lerakja a jövő városi mobilitásának alapjait. Az automatizált vezetésben alapvető szerepet játszik a hálózatba kapcsoltság. „A hézagmentesen hálózatba kapcsolt mobilitás többé nem szakítja meg az emberek közötti kommunikációt. A mobilitás így válik kiegészítő élettérré, amelyben a mobilitási szolgáltatások multimilliárdos piacokat hoznak létre és mi határozottan ezeket célozzuk meg”, mondta Degenhart.

A Continental már 1996-ban összekapcsolta az első járműveket az internet segítségével – ma már több mint 30 millió jármű van összekapcsolva. 2020-ig körülbelül 250 millió hálózatba kapcsolt jármű fog világszerte az utakon közlekedni. „Eddig a járművek hálózatba kapcsolása csupán kiegészítő funkció volt, de ma már a jövő intelligens mobilitásának kulcstechnológiája. Ezért a Continental vállalat az átfogó hálózatba kapcsolás mellett foglal állást, így hézagmentes online kapcsolat jön létre a járművek között és a teljes jármű egy nyílt rendszerré válik”, magyarázta Degenhart. A Carnegie Technologies vállalattal együtt a Continental bemutat egy olyan megoldást, amely hézagmentes és hibamentes átmenetet tesz lehetővé a különféle vezeték nélküli hálózatok között (mobil rádiófrekvenciás, WLAN, vagy műholdas hálózatok). A rendszer például képes összekapcsolni a járműben ülők mobil végfelhasználói készülékeinek adatkapcsolatait és ezáltal összegezni az átviteli kapacitást.

Elérhető dokumentumok