2017. szeptember 06.

A Continental bemutatja, milyen a biztonságos, tiszta, nyugodt és megfizethető közlekedés

• Automatizált és autonóm vezetés: CUbE fejlesztési platform és BEE járműtanulmány a jövő stresszmentes városainak közlekedéséért
      • AllCharge töltési technológia, nagyhatékonyságú hajtáskomponensek, valamint szupertiszta, villamosított dízel
      • A jövő műszerfala és az intelligens ajtó

Hannover / Frankfurt, 2017. szeptember 6. Az idei frankfurti Nemzetközi Autókiállításon (IAA) a Continental a biztonságos, tiszta, nyugodt és megfizethető közlekedésre összpontosít. A vállalat mottója ezért: „Mobil élettér – zseniálisan megalkotva”. A vásáron a Continental a támogatott és automatizált vezetés, a villamosítás és az összekapcsolódás legújabb megoldásait mutatja be. A stand ezért is hasonlít egy háromsétányos nagyvárosi plázára. Interaktív prezentáció segítségével időutazást lehet tenni a jövő stresszmentes városi mobilitása irányába. A New Mobility World keretében a vásár szabadtéri részén a látogatók megismerhetik a gombnyomásra végrehajtott, automatikus parkolást is.

„Az előző században a városképet és az élettereket leginkább az autós közlekedés igényei határozták meg. A XXI. században az ember igényei kerülnek a mobilitás középpontjába, hiszen a jövő járműveiben egy új, egyéni, kerekeken gördülő élettérré olvad össze az iroda és a nappali. Megoldásainkkal meg akarjuk mutatni az embereknek, hogyan képes az intelligens és hálózatba kapcsolt mobilitás új tereket nyitni” - mondta a Continental igazgatóságának elnöke, Dr. Elmar Degenhart.

A támogatott és automatizált vezetés innovációs folyamata - a városok tehermentesítése

A Continental interaktív prezentációval mutatja meg a látogatóknak, hogyan is képzeli a fejlesztőcsapat a jövő biztonságos, tiszta, intelligensen hálózatba kapcsolt és megfizethető mobilitását. A BEE járműkoncepció (amely szó angolul méhecskét jelent, és a Balanced Economy and Ecology, vagyis a gazdaságilag és környezeti szempontból kiegyensúlyozott mobilitási koncepció rövidítése) virtuális valóság szemüveg segítségével élhető át. A maga tökéletesen kidolgozott, rajzásszerű viselkedésével a BEE szerves része a városi mobilitásnak. Az egy vagy két felnőtt számára kialakított jármű a Continental jövőképében a stresszmentes, kényelmes és egyedi városi közlekedést biztosítja. A BEE sebessége 60 km/h, és naponta több mint 350 kilométert képes megtenni. A későbbiekben bekapcsolódhat a különböző méretű és felszereltségű, autonóm és elektromos hajtású járművek rajába is – az egyediség maximális megőrzése mellett. A BEE egy applikáció segítségével bárhová odahívható. A Continental mobilitási koncepciójában a BEE online megrendelése és kiérkezése között csupán néhány perc telik el.

A sétányokon nézelődő látogatók innovációs sátrakban ismerkedhetnek meg a vállalat legújabb fejlesztéseivel. A Continental a CUbE (Continental Urban Mobility Experience) elnevezésű fejlesztési platformja bemutatására is ezt a formát választotta a kiállításon. A Continental szerint a tömegközlekedést kiegészítő robottaxik döntő szerepet játszanak majd a jövőben. Közreműködésükkel zökkenőmentes, nyugodt, háztól-házig tartó utazás valósítható majd meg a városokban és az elővárosokban. A szakértők várakozásai szerint az autonóm ingaflották széleskörű használatával elkerülhető lesz a belvárosi dugók jelentős része. A teljesen automatizált járművekkel ugyanakkor a háztól-házig tartó közösségi közlekedés is megvalósítható. A fejlesztési platform sokat hasznosít a Continental már bevált technológiáiból: a szenzoroktól kezdve a vezérlőkészülékeken, szoftveralgoritmusokon, abroncsokon, felületképző anyagokon, fékrendszereken keresztül egészen a hajtási technológiákig.

A Continental élőben mutatja be az új, 3D Flash Lidar-érzékelőjét. A 2020 utáni új járművek lézerérzékelői mozgó alkatrészek nélkül, valós időben adnak majd részletes képet a jármű teljes környezetéről. A magas felbontású környezetérzékelő központi szerepet játszik az automatizált közlekedés átfogó, háromdimenziós környezeti modelljének létrehozásában, valamint nappal, éjszaka és kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett is megbízható adatokat szolgáltat.

A villamosítás innovációs folyamata - könnyű elektromos hajtás és szupertiszta gázolaj

A villamosítás sátrában mutatja be a Continental az elektromobilitás növekvő piacára szánt innovációit: az új, gyors, vezetékes AllCharge töltési technológiát, valamint a kényelmes, kábelmentes, teljes töltési rendszerét. A középpontban ezek mellett a 48 voltos technológia áll – nemcsak hibrid járművekhez, hanem kerékpárokhoz is. A kiállításon ebben a körben mutatjuk be az elektromos kerékpárok számára készített és az egész világon újdonságnak számító, teljesen integrált, fokozatmentes, automata sebességváltóval felszerelt 48 voltos hajtást is.

Nagymértékben integrált és különösen könnyű a sokfajta járműben használható EMR3 elektromos hajtáslánc is. A teljes hajtásláncmodul kevés ráfordítással integrálható az újabb elektromos járműmodellekbe. Egyetlen, kompakt és optimális tömegű egységben egyesíti az inverter, az elektromotor és az erőátviteli hajtőmű erősáramú elektronikáját. A Continental mérnökei 150 kilowatt mellett 75 kilogrammra tudták csökkenteni a berendezés tömegét. A Continental 300 kilowattig terjedő teljesítményig egyetlen modulként kínálja a járműgyártóknak ezt a teljesen elektromos tengelyhajtást. A Continental ezzel a már néhány éve szériában gyártott hajtásrendszerét sokkal kompaktabbá és erősebbé tette. Az új e-hajtást 2019-ben, Kínában dobják piacra.

A mérnökök azt is bemutatják, mi a Continental válasza a belsőégésű motor jövőjét firtató kérdésekre. A Continental a Super Clean Electrified Diesellel bőven túlteljesíti a jelenlegi legszigorúbb kibocsátási előírásokat is. A tesztjármű nitrogénoxid-kibocsátása 60 százalékkal kisebb, mint napjaink Euro 6-os dízeljárműveié, amelyeknél azonos fogyasztás mellett jelenleg négy százalékos csökkenés mérhető. A hozzáadott szintetikus üzemanyagok használatával még tovább lehet mérsékelni a kibocsátást.

Az összekapcsolódás innovációs folyamata – a gondolkodó műszerfal és az intelligens ajtó

A Continental frankfurti standjának harmadik nagyobb témája az összekapcsolódás. A Cockpit Vision 2025 megoldásában a vállalat egyesíti a valóságot a virtuális világgal. A stand látogatói egy csúcstechnológiás szemüveg segítségével, számítógépen keresztül tekinthetik meg a holnap előre gondolkodó műszerfalát, amely folyamatosan igazodik a mindenkori menetkörülményekhez, változtatja a saját felületét és csak az aktuális helyzetben szükséges kezelőelemeket és kijelzőket mutatja a vezetőnek.

Az összekapcsolódás egyben nagyobb kényelmet is jelent: az okostelefonon tárolt, hálózatba kapcsolt járműkulcs vezérli ki- és beszálláskor az intelligensen nyíló ajtót. Ezzel a funkcióval nem csak a vésznyitás válik feleslegessé, hanem kibővülnek az ajtótervezési lehetőségek is. A Continental Smart Access (CoSmA) megoldása ezenfelül – a digitális vészkioldással – még lemerült akkumulátor mellett is működőképessé teszi az autót. Az összekapcsolódás végső soron a közlekedés különösen érzékeny résztvevőit is védi, amikor ugyanis a járműrendszerek a jövőben egy biciklistát vagy motorkerékpárost észlelnek, akkor óvatos ajtónyitásra figyelmeztetik a vezetőt, például az intelligens és a menethelyzettől függően különféleképpen világító beltéri anyagokkal. Mindez csupán egyetlen megoldás a Continentaltól a nyugodt és biztonságos közlekedés érdekében.

Abroncsinnovációk a menetbiztonság érdekében

A fentiekben bemutatott technológiákban rejlő teljes potenciál legjobban az intelligens járműabroncsokkal kialakított tökéletes összjátékban használható ki. A frankfurti vásáron a Continental a ContiSense és a ContiAdapt megoldásokat vonultatja fel az egyik új abroncstechnológiai koncepciójában. Ez egyesíti az abroncs érzékelőit és az alkalmazásokat. Az eredmény a nagyobb biztonság és a kényelem – nem csak a jövő automatizált és autonóm járműveiben. Akár még a legsportosabb gépkocsik vezetői is számíthatnak az új WinterContact TS 860 S Continental-abroncsokra. A 18” és 21” közötti méretben kapható, új WinterContact TS 860 S ultramagas teljesítményű (UHP) prémium téli abroncsok különösen a nagy teljesítményű járművekhez ajánlottak.

Az vásár közönségnapjai a jövőről szólnak

A Continental támogat egy különleges akciót a New Mobility World keretében. A külső helyszínén megtartott 2025AD.com párbeszédplatform valódi lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy formába önthessék a jövő autójával kapcsolatos kívánságaikat és ötleteiket. A járműtervezők a javaslatokat egyből, ott helyben le is rajzolják, ezzel papírra vetik az álmokat, majd átadják azokat a látogatóknak. Ezek az ötletek az automatizált vezetés lehetőségeit illetően vitaindítónak számítanak a 2025AD.com internetplatformon.

Elérhető dokumentumok