2018. május 31.

Különös szállítmányok a hídépítéshez

• A túlméretes terhek szállításához speciális vontatókra és modulokra van szükség
      • A Continental légrugó és tömlő rendszerét használják globálisan az extrém súlyú terhek szállítására

Budapest, 2018. május 31. -  Bár a teherautó vontatója még üres, de a sofőr láthatóan erősen koncentrál a feladatra, ami nem kevesebb, mint megtenni a Kanada partvidékén fekvő Stewart városából az ország nyugati hegyvidékén átvezető 1,100 kilométeres utat. Ez az út szűk hegyi kanyarokon és átjárókon vezet, sok emelkedővel és lejtővel, ahol egyúttal a régió egyik leglátványosabb szállítási projektjének útvonala is halad. Nem csoda, hogy egy évnyi rendkívül alapos tervezés előzte meg, hiszen eddig még soha nem szállítottak ekkora méretű turbinákat és kotorlapátokat Brit Kolumbián keresztül, éppen ezért a tartomány Közlekedési Minisztériuma próbautat rendelt el az éles szállítás előtt.

Az alapos előkészületek után a tényleges szállítás – amihez a logisztikai cég több Goldhofer légrugós lapos félpótkocsit használ – röviddel ezután következik. A bajor Memmingeni székhelyű cég a világ egyik legnagyobb lapos félpótkocsi és nehézteher modul beszállítója, amelyeket az extrém súlyú és/vagy hosszúságú terhek különleges szállításához sok esetben egyedileg gyártanak. A lapos félpótkocsit három kitolható teleszkópos egységgel hosszabbították meg, hogy ráférjenek az egyenként 60 méter hosszú rotorlapátok

Hosszú utazás légrugókon

„Sejthető, hogy micsoda erőhatásnak vannak a légrugók kitéve, különösen ilyen óriási terhek szállításakor” – mondta Hans-Jörg Reinecke, a Continental haszonjárművek eredeti alkatrész légrugó területének ügyfélkapcsolati menedzsere. Az Európában használt lapos félpótkocsik maximum 56 tonna súlyú terhet tudnak szállítani, ezen belül is legfeljebb 12 tonna terhelheti az egyes tengelyeket. Ennek megfelelően a tengelygyártók sokáig lemezrugóval szerelték fel a termékeiket, bár ma már ritkán használják ezeket félpótkocsik esetében.

Az olyan gyártók, mint például a Continental viszont ennél hatékonyabb megoldást fejlesztettek ki. „A lemezrugó a tetejében több helyet foglal el, így növeli a tengelyek központi távolságát. Ez pedig problémát okozhat olyan esetekben, amikor túlméretes szállítmánnyal kellene szűk utakon közlekedni” – tette hozzá Reinecke.

A légrugó további előnye, hogy képes egyedileg megemelni vagy lesüllyeszteni a félpótkocsi egyes tengelyeit, más néven az emelhető tengelyeket, ami bevett gyakorlat az abroncskopás, a tengelynyomás, és ezáltal az úttartás és az üzemanyag fogyasztás optimalizálására. „Az emelhető tengely megemelésének segítségével csökken az abroncsok kopása, ami a környezetre és a költségekre is kedvező hatással van” –hangsúlyozta Reinecke a termék előnyeit.

Kemény tömlők a nehéz terhekhez

Igaz, hogy a szélturbinák és lapátok viszonylag könnyű rakománynak számítanak, azonban amikor óriási transzformátorokat, kotrógépet vagy komplett híd-darabokat kell szállítani, nagy teherbírású egységekre van szükség. A Goldhofer pedig ezeket minden elképzelhető változatban képes megtervezni és legyártani, az adott nehézteher szállítására konfigurált kombinációtól függően akár 50-től 15.000 tonnát meghaladó teher is szállítható.

Kolumbiában például kettő, összesen 32 tengelyből és 3 modulból álló nehézteher-szállító kombinációt használtak ahhoz, hogy egy 1.200 tonnás lapátkerekes kotrógépet megmozdíthassanak. Négy napig tartott megtenni a 32 kilométeres hegyi utat, ahol az emelkedők mértéke az 5 százalékot is elérte. Egy hasonló típusú, 18 tengelyes szállítót vetettek be 36 darab, egyenként 700 tonna súlyú hídpillér esetében, amelyeket a Réunion szigeten lévő új tengerparti út építéséhez kellett eljuttatniuk. A három nehézteher modul kombinálására egy 1+1/2 rendszert alkalmaztak. Ez azt jelenti, hogy mindkét nehézteher modulhoz hozzácsatoltak még egy fél modult, így lett elég széles a lapos pótkocsi.

„A tengely-kombináció kiválasztásakor a vásárlóink elsősorban a tengelyek maximálisan megengedett terhelhetőségét, a fordulási ív sugarát és a talajnyomást veszik figyelembe, hogy a tervezett útvonalon a teher biztonságban célba érhessen” – mondta el Rainer Auerbacher, a Goldhofer Szállítási Technológia divíziójának értékesítési elnök-helyettese. „A modulokat hidraulikus kapcsolók kötik össze, amelyeket a Continental szállít a PST/SL típushoz, a vezetékrendszerrel együtt” – tette hozzá Dieter Klüschen, a felelős ügyfélkapcsolati menedzser.

„A rendszereket előre feltöltjük, így a levegőt nem kell felszerelés előtt kiszellőztetni.” Az idő pedig, mint tudjuk, rendkívül értékes tényező.

Elérhető dokumentumok