2018. november 12.

Mesterséges intelligencia: A Continental 2021-ig megerősíti az egész világra kiterjedő szakértői hálózatát

• A Continental technológiai vállalat a meglévő szakértői hálózatát a mesterséges intelligencia (MI) területén 2021-ig közel 700 főre bővíti
      • A termelésfejlesztés és folyamat-automatizálás terén a Continental a jövőben fokozott hangsúlyt helyez a mesterséges intelligencián alapuló megoldások fejlesztésére
      • Az olyan funkciók, mint pl. a jobbra kanyarodást segítő kanyarodási asszisztens vagy a gyártási folyamatok minőségbiztosítása profitálnak legtöbbet a mesterséges intelligencia alkalmazásából
      • Az Oxfordi Egyetem, a Berkeley Egyetem és a DFKI (Német Mesterségesintelligencia-kutató Központ) kutatóintézetekkel folytatott együttműködésre még fokozottabb hangsúlyt helyezünk

Frankfurt, 2018. november 12. A Continental technológiai vállalat a meglévő szakértői csapatát a mesterséges intelligencia (MI) területén 2021-ig a jelenlegi közel 400-ról közel 700 főre bővíti. Ezt a számot a Continental a 2018. november 7. és 9. között megrendezett első nemzetközi AIR Days rendezvény keretében hozta nyilvánosságra. Itt közel 200 mesterséges intelligenciára és robotikára szakosodott Continental szakértő vitatta meg a kutatási terület aktuális alakulásának kérdéseit. Az AIR Days (AIR = mesterséges intelligencia + robotika) rendezvény a Continental, mint a mesterséges intelligenciát minden területen alkalmazó technikai vállalat erősítésére irányuló stratégia szerves része.

„A Continental irányadó vállalat az MI terén. A mesterséges intelligenciát a mobilitási feladatok automatizáláshoz alkalmazzuk a termékoldalon. Ez mindannyiunk számára megkönnyíti az ingázást és az utazást. A folyamat-automatizálásban a mesterséges intelligencia dolgozóink munkáját könnyíti meg. A monoton feladatokat még tovább automatizáljuk, így a hatalmas adatmennyiségekből származó lényeges információk könnyebben ismerhetők fel” - magyarázta Demetrio Aiello, a Continental mesterséges intelligencia és robotika kutatási területért felelős vezetője.

Sokoldalú alkalmazások a termelésben

A tíz országból és három kontinensről érkezett szakemberek többek között megvitatták a mesterséges intelligencia termelésben és logisztikában rejlő kilátásait és további lehetőségeit. Így a mesterséges intelligencia még kedvezőbb lehetőségeket teremt mind a gyártósor végén végrehajtandó minőségbiztosítás, mind a szükséges árugazdálkodás terén. Mivel a szerviz-előrejelzések folyamata folyamatosan fejlődik, az állás- és szervizidők csökkentéséhez hasonlóan a tovább optimalizált kereslet-előrejelzések fejlesztése is lehetséges. A szakértők biztosak benne, hogy ennek köszönhetően a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek hozzájárulnak a költségek további csökkentéséhez.

Mesterséges intelligencia a jövő biztonságos és hatékony mobilitásának szolgálatában

A szakértők véleménye szerint a mesterséges intelligencia alkalmazásának a nagyközönség számára leginkább érzékelhető fejlődése a vezetősegítő rendszerek területén várható. Így a mesterséges intelligencián alapuló módszerek alkalmazásával a járműrendszerek sokkal nagyobb pontossággal és biztonsággal képesek felismerni a gyalogosokat, a kerékpárosokat és azok gesztusait és szándékait. Ez csökkenti a lehetséges hibás riasztások számát és ezzel növeli a megfelelő rendszerek elfogadottságának mértékét. Ezek a módszerek akkor is képesek felismerni a gyalogos jelenlétét, ha egy parkoló teherjármű szinte teljesen eltakarja a gyalogost. Megfelelő időben képesek azt is észlelni, hogy a gyalogos éppen a közlekedésre figyel-e vagy elvonja-e figyelmét az okostelefonja. Ezeket az algoritmusokat számos alkalmazásba beépítik, pl. az automatikus járműrendszerekbe, vezetősegítő rendszerekbe, kanyarodási asszisztensekbe és számos egyéb alkalmazásba. Végül pedig a hatótávolság növelésére irányuló mesterséges alapú vezetési stratégiák kifejlesztése az elektromos autók jövendő generációiban egy további kulcsfontosságú kérdés, amelynek célja a vezető mentesítése az úgynevezett „hatótávolsággal kapcsolatos félelmektől”.

Tovább bővítjük a nemzetközi kutatóintézetekkel folytatott együttműködés kereteit

A Continental AIR Days rendezvényének csúcspontja a Continental vállalattal együttműködő kutatóintézetek, az Oxfordi Egyetem, a Berkeley Egyetem, és a DFKI meghívott előadóinak előadássorozata volt. A rendezvény résztvevői megvitatták az előadókkal a neurális hálózatok optimalizálására és a mobil robotok betanítási folyamatára vonatkozó új megközelítésmódokat. „A különböző nemzetközi kutatóintézetekkel folytatott együttműködés során szerzett tapasztalataink egyértelműen igazolják, hogy az ismeretek egyesítése a mesterséges intelligencia kutatási területén nagyon gyorsan kifizetődik. Ezeket a kutatási hálózatokat a jövőben is tovább bővítjük. Csupán a termelésfejlesztésből és a termelésből származó meglévő adatok közös használata már lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan hozzáférjünk a biztonságos termékekhez és hatékony folyamatokhoz már igazolt mesterséges intelligencián alapuló rendszerekhez” - sorolja Aiello a különböző partneri kapcsolatok előnyeit.

A mesterséges intelligencia kutatási területe a Continental vállalatnál

A mesterséges intelligenciára vonatkozó különböző kutatási tevékenységek koordináláshoz a Continental vállalat 2015 óta központi mesterséges intelligencia-fejlesztő központtal is rendelkezik. A technológiai vállalat ezen a területen együttműködést folytat az NVIDIA-val, a Baiduval és számos kutatóintézettel, pl. az Oxfordi Egyetemmel, a Berkeley Egyetem DeepDrive (BDD) intézetével, a Darmstadti Műszaki Egyetemmel, a DFKI és az Indian Institute of Technology Madras (India) intézettel. A Continental vezetősegítő rendszerekre specializálódott részlege Budapesten nyitotta meg 2018. májusában a Deep Machine Learning (gépi mélytanulás) kompetencia centrumot. A technológiai vállalat jelenleg az egész világon közel 400 mesterséges intelligenciára szakosodott szakértőt foglalkoztat és keresi a termelés- és folyamatfejlesztéshez a mesterséges intelligencia területén jártas további tehetséges szakembereket.

Elérhető dokumentumok