2021. december 22.

Százmillió fékvezérlő elektronika Budapestről a balesetmentes közlekedés szolgálatában

Budapest, 2021. december 22. - Az elmúlt húsz évben százmillió fékvezérlő elektronikát gyártott le a Continental technológiai vállalat budapesti gyára, melynek termékei és mobilitási megoldásai szerte Európa útjain hozzájárulnak a balesetmentes közlekedéshez. A mérföldkő nem csupán a vállalat, hanem a Magyarországon készült a mindenkori csúcstechnológiát képviselő termékek történetében is kiemelkedő teljesítménynek számít.

„Az elkövetkező években is mindent megteszünk, hogy közel ilyen volumenben biztosítsunk fékvezérlő elektronikát a biztonságos, valamint az autonóm mobilitás megvalósításához.” - mondta el Dapsy Zoltán, VED gyáregységvezető. „Az elektronikus fékvezérlő elektronikák gyártása a budapesti gyárunk stabilitásának egyik meghatározó alapja. Két évtizede - amióta elkezdtük a gyártását, - ez a termék adja az árbevétel meghatározó részét, és ezáltal hozzájárul a gyár versenyképes és fenntartható működéséhez. A munkatársaink szakértelmének segítségével legyártott százmilliós darabszám egy fontos mérföldkő, amely jól mutatja, hogy ezek a termékek megállják helyüket egy igen erős piaci versenyben is” - tette hozzá Dapsy Zoltán.

Jelenleg 1,2 milliárd autó közlekedik a világon. Még ha feltételezzük is, hogy a 100 millió legyártott elektronikai termékünk egy részét már kivonták a forgalomból, akkor is elmondható, hogy a föld járműparkjának 5-6 százaléka Budapesten gyártott fékrendszerrel közlekedik. Ez egy nagyon jelentős lépés ahhoz, hogy megvalósuljon a Continental által célul kitűzött VISION ZERO, vagyis a balesetmentes közlekedés a jövőben.

„Nagyszerű érzés és büszkeség számunkra, hogy mi gondoskodunk ezeknek az autóknak az utasbiztonságáról, ami akár százmillió élet megóvását is jelentheti. A feladatunk középpontjában a biztonságos és kényelmes közlekedést célzó fejlesztések és a környezetszennyezést csökkentő innovatív megoldások állnak. Gratulálunk minden munkatársunknak és köszönjük, hogy a minőségtudatos munkájukkal és szakértelmükkel hozzájárultak a 100.000.000. fékvezérlő elektronika sikeres legyártásához - emelte ki Dr. Keszte Róbert, a budapesti Continental ügyvezető igazgatója.

Csúcstechnológia és innovatív termékek

A fékezés kritikus része a közlekedés biztonságának, ezért a fékrendszernek kiemelt minőségi és megbízhatósági követelményeknek kell megfelelnie. A Continental elektronikus fékrendszerei nagy teljesítményű fékezési képességet, valamint stabilitást biztosítanak minden helyzetben és időben. Ezenkívül a Continental moduláris és méretezhető, úgynevezett Future Brake and Motion Systems rendszert fejlesztett, mely a bonyolult „fékezési folyamat” során számos különféle, külső és belső érzékelő jelforrás feldolgozásával biztosítja a legbiztonságosabb módját a jármű mozgásának és sebességének szabályozására.

A jövő gyára Budapesten

A Continental budapesti telephelyén a jövő mobilitása számára az önvezető, internetre csatlakozó és elektromosan meghajtott járművek legfontosabb komponenseinek előállítása történik. A gyár innovatív és csúcstechnológiákat alkalmazó gyártási megoldásait és kimagasló eredményeit az elmúlt években is már többször elismerték: 2019-ben, majd ezt követően 2020-ban és 2021-ben is elnyerte az Év Gyára díjat, 2020-ban az Év beszállítója díjjal ismerték el, továbbá hazánkban évek óta Ipar 4.0 mintagyárként vállal szerepet a hazai gazdasági szereplők technológiai felzárkóztatásában.

A budapesti Continental gyár kezdetben komfort-elektronikai termékek gyártásával foglalkozott, majd folyamatosan új termékcsoportokat vezetett be, mint például a 2001 óta gyártott kiváló minőségű fékrendszer vezérlőelektronikák, melyek óriási sikert hoztak. A cég az elmúlt négy évben eredményesen tovább bővítette termékpalettáját az internetes kommunikáció és infotainment területén, ami telematikai vezérlőegységek, kijelzők és multimédiás eszközök, valamint műszarfalak gyártását jelenti. Emellett a cég harmadik pillére az elektromobilitás, teljesen elektromos meghajtású és hibrid járművek invertereit és vezérlését gyártják, például a „World Car of the Year 2019” nyertesének, a Jaguar I-Pacenek a teljesítményelektronikája is Budapesten készül. Ugyancsak itt gyártják a világ első szériában gyártott 48V-os BSG termékeit, melyekkel 20%-os károsanyag kibocsátás érhető el, minimális költségnövekedéssel.

Elérhető dokumentumok