Sajtóközlemény
      2021. április 28.

Volkswagen ID.4 - Fenntartható mobilitás a Continental technológiával

• A Continental technológiája a 2021-ben a „World Car of the Year Award” elismerést elnyerő Volkswagen ID.4 szinte minden rendszerében és funkciójában megtalálható
      • Az innovatív meghajtási koncepciók mellett az emissziómentes mobilitásnak mindenekelőtt a hálózatba kapcsolás új formáira van szüksége, amelyek testre szabott kiegészítők segítségével létesítenek összeköttetést a jármű és annak környezet között
      • Dr. Ariane Reinhart, a Continental igazgatótanácsának fenntarthatóságért és emberi kapcsolatokért felelős tagja: „Teljes mértékben fenntarthatóvá tesszük az emissziómentes mobilitást.”
      • A Continental az autóipari beszállítás szegmensének egyik legátfogóbb fenntarthatósági programját hajtja végre
      • Középtávon a Continental megsokszorozza az emissziómentes mobilitásból származó több mint 800 millió eurós 2020-as árbevételét
      • 2022-től kezdve a Continental az emissziómentes személygépkocsikkal, buszokkal, vonatokkal és egyéb járművekkel kapcsolatos globális tevékenységeit szén-dioxid-mentessé fogja tenni

Budapest, 2021. április 28. - A Continental alapvető fontosságú technológiákat szolgáltat az ID.4 számára. A 2021-ben a „World Car of the Year Award” díjazott Volkswagen ID.4 szinte minden rendszere és funkciója Continental ötleteket és megoldásokat tartalmaz – a szoftverektől és a központi számítógépes architektúrától kezdve a fékekig, bele értve például az akkumulátor hűtéséért felelős kifinomult hőkezelést. Az ID.3-hoz hasonlóan az új E-SUV, melynek első modelljeit ez év március végén adták át az ügyfeleknek, az egyértelmű előrehaladást jelképezi a Continental számára egy olyan korszakban, amikor az e-mobilitásban szereplő „e” nemcsak az „elektromost”, hanem az „emissziómentest” is képviseli.

„Az emissziómentes járművek jelentik a mobilitás jövőjét. A bennük rejlő potenciál jóval túlmutat az innovatív meghajtás-koncepciókon. Fenntartható szén-dioxid-semlegességgel járó mobilitást csakis átfogó hálózatba kapcsolás és biztonság mellett lehet létrehozni. Mindebben pedig komoly szerepet játszik a Continental úttörő technológiája, amit az ID.4-hez való hozzájárulásunk kiválóan bizonyít” – mondta Dr. Ariane Reinhart, a Continental igazgatótanácsának fenntarthatóságért és emberi kapcsolatokért felelős tagja.

Gyors válasz a mobilitási piacok alapvető átalakulására

“A Continentalt nagyon előnyös pozícióban éri az iparág alapvető átalakulása. Rendszermegoldásainkkal és termékeinkkel már most megfelelő módon fel vagyunk készülve a károsanyag-kibocsátástól mentes járművek speciális követelményeire, így nincs szükség arra, hogy mindent újra kelljen terveznünk” – mondta Dr. Reinhart.

Példaként fel lehet hozni, hogy a Continental olyan területeken számít globális technológiai vezetőnek, mint a hőkezelés, a csúcstechnológiás gumiabroncsok, a hálózatba kapcsolás megoldásai, vagy az e-mobilitás. Az elmúlt pénzügyi évben a Continental 800 millió eurót meghaladó árbevételt ért el az emissziómentes mobilitásnak köszönhetően, mely magában foglalja a kerékpárgumikat, a vonatok és villamosok légrugós rendszereit, az elektromos járművek hőkezelését, a gumiabroncsokat, illetve a nagyteljesítményű számítógépeket, amilyeneket az ID.4-hez hasonló elektromos járművek is használnak. Dr. Reinhart a következő várakozásokkal tekint a jövőre: „Az eladások középtávon meg fognak sokszorozódni. Ezért is olyan fontos annak biztosítása, hogy az emissziómentes mobilitás már a kezdetektől fogva teljesen fenntartható legyen.”

A Continental egy átfogó fenntarthatósági ütemterv mentén halad

„A Continental számára a jövőbeni tevékenységek egyaránt fenntartható tevékenységeket is jelentenek” – mondta Dr. Reinhart. A technológiai vállalat úgy döntött, hogy az autóipari beszállítás szegmensének egyik legátfogóbb fenntarthatósági programját fogja végrehajtani, amivel egy új, globális ipari viszonyítási alap létrehozását segíti elő. A program egyik legfontosabb eleme az emissziómentes járművekre fókuszál: 2022-től kezdve a Continental az emissziómentes személygépkocsikkal, buszokkal, vonatokkal és egyéb járművekkel kapcsolatos globális tevékenységeit szén-dioxid-mentessé fogja tenni. Az ütemterv nemcsak a Continental saját gyártását foglalja magában, hanem tudatosan kitér a termékek előkészítő szakaszaira és az életciklusuk befejeztével történő újrahasznosításra is. Az olyan kibocsátásmentes járművek esetében, mint amilyen az ID.4 is, a Continental már a következő év folyamán el fogja érni a szén-dioxid-semlegességet érintő célkitűzését. A jelenlegi előrejelzések szerint a program 500 ezertől 1 millió tonnáig terjedő mennyiségű szén-dioxid kiváltására lesz képes 2022-ig az úgynevezett negatív emisszió révén, például az újraerdősítésnek köszönhetően.

A Continental ezzel támogatja az iparágat abban, hogy teljes mértékben szén-dioxid-mentes mobilitást valósíthasson meg, és egy olyan alapvető előfeltételt hoz létre, amely lehetővé teszi az autógyártók számára, hogy elérhessék a szén-dioxid-semlegességgel kapcsolatos céljaikat. A „Karbonsemlegesség az emissziómentes járművekhez” elnevezésű programmal a Continental tovább erősíti amúgy is előkelő pozícióját az emissziómentes mobilitás növekedési piacán. A karbonsemleges járműveket érintő kezdeményezés csak egy a Continental fenntartható üzleti gyakorlatokra vonatkozó, átfogó ütemtervének első lépései közül, melynek célja a 100%-os szén-dioxid-semlegesség, a 100%-os emissziómentes mobilitás és ipar, a 100%-os körforgásos gazdaság és a 100%-osan felelősségteljes értékláncok elérése és felállítása – és mindezt legkésőbb 2050-ig.

„Ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímacélokat, két dologra van szükség: az emissziómentes mobilitásra való teljes átállásra, valamint a teljesen karbonsemleges gazdálkodásra” – magyarázza Dr. Steffen Schwartz-Höfler, a Continental fenntarthatóságért felelős vezetője. Az évenkénti előrehaladás áttekinthető módon az éves jelentésekben és fenntarthatósági jelentésekben kerül dokumentálásra. 2020 óta a Continental villamos energiájának 100%-át megújuló forrásokból szerzi be termelési helyszínein világszerte, valamint a fenntarthatósági célkitűzéseket a vezetői hosszú távú díjazásaiba is beépítette.