Sajtóközlemény
      2021. április 15.

Autóipari szoftver számára fejleszt platformot a Continental és az Amazon Web Services

• A szabványosított, moduláris hardver- és szoftverplatformok a jármű teljes élettartama alatt lehetővé teszik a szoftverfrissítéseket
      • A szoftvereket közvetlenül a járművekhez adhatják hatékonyabb és biztonságosabb tesztelés mellett
      • Az AWS nagy teljesítményű felhője felgyorsítja a fejlesztési folyamatokat és megfelel a legszigorúbb biztonsági és minőségi követelményeknek
      • A platformot már tesztelik egy járműgyártó új sorozatának fejlesztésében és 2021 végétől további ügyfelek számára is elérhető lesz
      • Dr. Dirk Abendroth, az Automotive Technologies technológiai vezetője szerint a járműarchitektúrák és szoftverek fejlesztésének egy új megközelítését alakítják ki, és ezzel tovább erősítik vezető szerepüket az autóipari szoftverek területén.

Budapest, 2021. április 15. - A Continental és az Amazon Web Services (AWS) együttműködik egy újonnan létrejött fejlesztési megállapodás keretében.  A felhőszolgáltatóként működő AWS-szel való hosszú távú együttműködés célja a Continental Automotive Edge (CAEdge) elnevezésű moduláris hardver- és szoftverplatform létrehozása. Ez a platform összeköttetést képez a jármű és a felhő között, miközben virtuális munkaasztalként is működik, számos lehetőséget kínálva a szoftverintenzív rendszerfunkciók fejlesztésére, biztosítására és karbantartására. A szoftverfrissítések segítségével az autótulajdonosok gyorsan és kényelmesen integrálhatnak új funkciókat a járművekbe.

A platform segítségével a Continental tovább erősíti vezető szerepét a csúcstechnológiás járműarchitektúrák és szoftverek fejlesztésében. A jövő járműgyártói és azok partnerei számára egy olyan szoftverintenzív járműarchitektúrához alkalmas fejlesztési környezet biztosít, amely esetében a korábban szükséges fejlesztési idő töredékére van csak szükség a szoftverekhez, érzékelőkhöz és a big datához kötődő megoldások megvalósításához. Ennek eredményeként a járműszoftver fejlesztése és tesztelése hatékonyabbá és biztonságosabbá válik, valamint a járművekkel való közvetlen integrációra is lehetőség nyílik. A Continental több mint ezer fejlesztője fog azon dolgozni, hogy kiaknázzák az AWS támogatásával rendelkezésre álló legújabb technológiák kínálta teljes potenciált a Continental CAEdge platform piacra kerülése érdekében. A CAEdge platformot már jelenleg is tesztelik egy gépjárműgyártó új sorozatának fejlesztésénél, 2021 végétől pedig további ügyfelek számára is elérhető lesz.

„A szoftver kulcsfontosságú az autókat érintő innováció szempontjából” – magyarázza Dirk Abendroth, a Continental Automotive technológiai vezetője. „A CAEdge platformunkkal a járműarchitektúrák és a szoftverek fejlesztésének egy új megközelítését alakítjuk ki az autóiparban. Az AWS-ben egy komoly együttműködő partnerre találtunk, aki segít nekünk ennek a feladatnak a teljesítésében, valamint abban, hogy tovább erősíthessük vezető szerepünket az autóipari szoftverek területén” – folytatta Abendroth.

Az első projektben egy járműflotta kamera- és radaradatait importálják a CAEdge platformba, amit a magas szinten automatizált vezetés virtuális szimulációihoz használnak fel. Az ilyen hatalmas méretű adatcsomagok feldolgozásához a CAEdge platform nagyteljesítményű fejlesztői környezetet biztosít, amely a magas szinten automatizált és autonóm vezetési rendszerek fejlesztésének minden lépését támogatja az érzékelőkből érkező adatok begyűjtésétől és feldolgozásától kezdve, az adatkezelésén, modellezéseken és virtuális szimulációkon át a járművet érintő szoftverfrissítésig. Ez azt jelenti, hogy az egyes fejlesztési lépések, amelyek korábban az adatátvitellel és a tanulási algoritmusokkal járó munka miatt hetekig is eltartottak, mostantól néhány óra alatt elvégezhetőek.  Mindezt az AWS által kínált skálázható számítási kapacitás, valamint a gépi tanulás teszi lehetővé.

„A Continental biztosítja a mobilitási szakértőket, valamint a mélyreható autóipari ismereteket, amíg az AWS – mint a felhőalapú számítástechnika vezető szolgáltatója – hozzáférést nyújt a legújabb gépi tanuláshoz és más innovatív felhőszolgáltatásokhoz. A Continental és ügyfelei szakértelmének támogatásával egy olyan fejlesztési környezetet hozunk létre, amely felgyorsítja a magas szinten automatizált és autonóm vezetési rendszerek kialakítását” – mondja Bill Vass, az AWS technológiáért felelős alelnöke.

A Continental platformjával ezentúl az összes fejlesztő és érintett vállalat egy szabványosított és automatizált fejlesztői környezetben dolgozhat, ugyanazokkal az eszközökkel, tesztelési eljárásokkal és biztonsági intézkedésekkel. Az ügyfelek emellett további előnyöket is élvezhetnek az AWS adatközpontjainak, valamint az információik, személyazonosságaik, alkalmazásaik és eszközeik védelme érdekében kifejlesztett hálózat jóvoltából. Az AWS megfelelő alapot biztosít korunk legkomolyabb biztonsági és megfelelőségi körülményeinek teljesítéséhez, beleértve az adatok lokalizálását, védelmét, és titokban tartását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor egy járműgyártó új termékmegoldást dolgoz ki, csak ők férhetnek hozzá az adatokhoz, valamint adhatnak hozzáférési jogokat más vállalatoknak, például a Continentalnak, vagy egy másik fejlesztő partnernek.

Első lépésként a Continental és az AWS a Continental 20 ezer szoftver- és informatikai szakértőjéből több mint ezret fog részesíteni az AWS felhőtechnológiáival kapcsolatos képzésben, mely során kiemelt hangsúly kerül a gépi tanulásra, hogy még tovább fejleszthessék a CAEdge platformot, és az autóipari gyártókkal együttműködve új mobilitási megoldásokat hozhassanak létre.

Continental: élen a szoftverek területén is

A Continentalnál dolgozó több mint 51 ezer mérnökből körülbelül 20 ezren már a szoftverek és az informatika területének szakértőivé is váltak. A Continental már jelenleg is több mint 900 mesterséges intelligencia szakértőt alkalmaz, és 2022-re ez a szám nagyjából 1900-ra fog emelkedni. A szoftverekkel kapcsolatos értékteremtés évente kétszámjegyű százalékos növekedést mutat. A Continental a világ első autóipari beszállítója, amely központi számítógéppel láthatta el a Volkswagen ID sorozatát. A mobilitási szolgáltató számos autógyártótól kap megrendeléseket nagy teljesítményű számítógépekre, melyek összesített értéke a 4 milliárd eurót is meghaladja.