2020. október 29.

Elmar Degenhart személyes okokra hivatkozva idő előtt lemond a Continental vezérigazgatói posztjáról

• Az igazgatótanács elnökségéről szóló szerződés idő előtt, 2020. november 30-án jár le
      • A döntés személyes kérésre született meg
      • „Azonnali és elengedhetetlen, megelőző egészségügyi kezelés” a döntés oka
      • Prof. Wolfgang Reitzle, a felügyelő bizottság elnöke méltatta Dr. Degenhart „kiemelkedő teljesítményét, példamutató vezetését és kiváló eredményeit”
      • A felügyelőbizottságot rövid időn belül összehívják, hogy döntést hozzanak az utód kijelöléséről

Budapest, 2020. október 29. - Több mint tizenegy év hivatalban töltött idő után a Continental AG vezérigazgatója, Dr. Elmar Degenhart (61) tájékoztatta a felügyelőbizottságot arról a szándékáról, hogy 2020. november 30-tól lemond tisztségéről azonnali és elengedhetetlen, megelőző egészségügyi kezelésre hivatkozva. Arra kérte a felügyelőbizottságot, hogy fogadja el lemondását az igazgatótanács elnökségéről és hagyja jóvá szerződésének idő előtti felmondását, amely 2024. augusztus 11-ig szólt volna. A felügyelő bizottság elnöke, Prof. Wolfgang Reitzle bejelentette, hogy hamarosan összehívja a bizottságot, hogy döntést hozzanak Dr. Degenhart utódjának kinevezéséről.

​​​​​​​

Dr. Degenhart az alábbiakkal magyarázta a lemondás időpontjának megválasztásával kapcsolatos okokat: „A szervezetünk javára tett rengeteg erőfeszítésem után nemrégiben arról tájékoztattak, hogy az egészségemre vonatkozó megelőző intézkedések azonnali megtételét kell a legfontosabbnak tekintenem a magánéletem szempontjából. Természetesen szívesebben folytattam volna a vállalatunk szervezeti átalakítását, a nyereséges növekedés- és életképesség-javító programunkkal kapcsolatos munkát. Nagyon is szerettem volna részt venni mindazokban a jövőbeni sikerekben, amiket ezek hoznak, különösen azért, mert nemrég készültünk fel csak minderre, nagyon nehéz döntések meghozatalával és a döntő irány meghatározásával. De figyelembe véve az egészségemmel kapcsolatos tanácsokat, amelyeket kaptam, most más prioritásokat kell meghatároznom.”

A mérnöki doktorátussal rendelkező Elmar Degenhart 2009. augusztus 12-től töltötte be a vállalat vezérigazgatói posztját, és jelenleg harmadik megbízási ciklusában jár. Közvetlenül hozzá tartozik a csoportszintű kommunikáció, a stratégia és a teljes minőségirányítás területei, valamint a co-pace elnevezésű start-up program is.

A Continental számára kitűzött sikeres útra visszatekintve Dr. Degenhart hozzátette: „Öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy a Continental élén állhattam, és annak felgyorsított üzleti helyreállításában és jövedelmező növekedésében részt vehettem.  Szeretnék köszönetet mondani vevőinknek az irántam tanúsított bizalomért, valamint a részvényeseinknek, a felügyelő bizottságnak, az igazgatótanács tagjainak, a személyes csapatomnak és a globális Continental csapatnak az elmúlt több mint 11 évben nyújtott nagyszerű támogatásért, a lehető legnagyobb elkötelezettségért, és a lenyűgöző teljesítményért. Meggyőződésem, hogy a Continental csapata egyedülálló értékeinek és hálózati kultúrájának, valamint új stratégiájának köszönhetően nagy sikereket fog elérni a jövőben.”

A felügyelő bizottság tagjai nevében az elnök, Prof. Wolfgang Reitzle illette elismerő szavakkal Dr. Degenhart eredményességét a sokéves sikeres munka során, „kiemelkedő teljesítményét, példamutató vezetését, és kiváló eredményeit” méltatta. Reitzle hozzátette: „Mindannyiunkat elszomorított Dr. Degenhart döntése és lemondása. Azonban tiszteletben tartjuk személyes elhatározását és megértjük az e mögött álló okokat. Amikor 2009 augusztusában hivatalba lépett, Dr. Degenhart és csapata egy olyan helyzetből vezette ki a vállalatot, mely során annak léte forgott kockán, és ami ezek után visszatért a DAX 30 Indexbe és iparági vezető pozícióba került. Vezetése alatt a Continental adóssága jelentősen, normál szintre csökkent, saját tőkéje erősödött, és teljes mértékben helyreállt korábbi magas befektetési besorolása.”

Reitzle még hozzátette: „Vezetőként és magánemberként is Dr. Degenhart az általa létrehozott vezetői elv megtestesítője: az értékek értéket teremtenek. A lehető legnagyobb köszönetet érdemli minden érdekelt fél részéről az elért eredményeiért. Egy szisztematikusan átalakított szervezettel és a tartós értékkultúra előtérbe helyezésével megalapozta a további nyereséges növekedést és a Continental jövőbeni életképességét.”

A felügyelő bizottság elnöke Dr. Degenhart utódjának közelgő kijelölése kapcsán a következőt nyilatkozta: „Hamarosan összehívom a felügyelő bizottságot, hogy döntést hozzunk az utódról. A hangsúly a folytonosságon és az átalakítás zökkenőmentes folytatásán lesz, melynek során a Continental egy főként abroncsgyártással és autóipari beszállítással foglalkozó társaságból egy úttörő technológiai és szoftveres mobilitási vállalattá fog válni.”

Elérhető dokumentumok