Návrhy
    Přejděte přímo na
      Zpráva
      08. ledna 2018

Nové cesty: Automobilové technologie a zejména propojení pro lepší plynulost dopravy ve Smart Cities

• „Trvale udržitelná mobilita vyžaduje vývoj řešení, která dalece přesahují samotné vozidlo,“ řekl CEO společnosti Continental, Dr. Elmar Degenhart, při příležitosti CES 2018
      • Nové technologie pro propojení, elektrifikaci a samojízdná vozidla zvyšují bezpečnost, zjednodušují a zefektivňují individuální mobilitu
      • Smart Cities mohou pomocí technologie společnosti Continental zlepšit plynulost dopravy, snížit počet úrazů a emise

Hannover, Las Vegas (USA), 8. leden 2018. Propojení je jedním ze tří velkých inovativních proudů společnosti Continental. Společně s elektrifikací a automatizovanou jízdou představuje klíč k novým funkcím a službám, díky nimž je mobilita v každodenním životě inteligentnější a pohodlnější. Na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas představil technologický podnik nové produkty a technologie ze všech tří oblastí. K inovacím patří nová úroveň propojení: Transferem osvědčené automobilové technologie do městské infrastruktury může společnost Continental přispět ke Smart Cities tak, aby byly například bezpečnější křižovatky, bylo snazší nalézt místo k zaparkování a zlepšila se plynulost dopravy. Koneckonců se sníží i emise.

„Městská doprava je pravděpodobně jednou z největších výzev mobility budoucnosti. Všichni chceme bezpečnou, plynulou městskou dopravu s čistým ovzduším a pohodlným zaparkováním. Města musí znovu zvážit systémy pro plynulost dopravy a přepravní systémy, aby toho dosáhla. Teď je správný okamžik podpořit je, najít novou a výkonnější rovnováhu mezi individuální dopravou a společně použitelnými vozidly,“ řekl předseda představenstva společnosti Continental Dr. Elmar Degenhart před veletrhem spotřební elektroniky Consumer Electronics Show v Las Vegas. „Trvale udržitelná mobilita vyžaduje vývoj řešení, která dalece přesahují samotné vozidlo.“

K vrcholům CES patří nejnovější verze samojízdného konceptuálního vozidla  BEE (koncept mobility „Balanced Economy and Ecology“) společnosti Continental.  Otvírá zcela nový přístup k individuální mobilitě ve městech. Kromě toho podporuje technologii inteligentní křižovatky (Intelligent Intersection), která se má nainstalovat ve Smart City of Columbus (Ohio, USA).

„Náš inteligentní a propojený koncept BEE má dodat individuální dopravě novou kvalitu svobody užívání a jednoduchost,“ doplnil Kurt Lehmann, Corporate Technology Officer společnosti Continental. „Náš koncept BEE je kompletně propojené autonomní vozidlo. Vyžádá se jednoduše pomocí aplikace. Obsahuje kompletní rozmanitost průkopnických technologií společnosti Continental, od pneumatik přes hnací ústrojí k automatizaci až po koncept interakce.“ Elektrický a autonomní BEE může být taková část centrálně spravovaného městského vozového parku, která umožní flexibilní a bezpečnou dopravu ode dveří ke dveřím – od generace párty až po seniory a nesoběstačné osoby.

Koncept detekuje všechny účastníky provozu v okolí 360° křižovatky a sděluje polohu a pohyb těchto objektů blížícím se vozidlům pomocí technologie  V2X. Společnost Continental plánuje, že letos začne s instalací technologie Intelligent Intersection Technology jako celosvětovou premiérou ve městě Columbus (Ohio), které vyhrálo U.S. DOT Smart City Challenge 2016.

Mluvící křižovatky pro větší bezpečnost

Nezávisle na tom, zda je vozidlo řízeno konvenčně, automatizovaně či autonomně, jakmile se blíží ke křižovatce, může profitovat z inovace společnosti Continental na poli partnerské bezpečnosti řízení: Technologie může dnešní nepřehledné křižovatky proměnit na bezpečné a inteligentní uzly. Základem je technologie založená na senzorech. Pomocí detekce objektů, fúze senzorů a rádiového přenosu se může téměř v reálném čase etablovat bezpečnostní komunikace V2X (tedy Vehicle to Everything). Kompletní řešení společnosti Continental zahrnuje tři hlavní prvky pro takový stálý dialog:

a) kompletní senzorový paket pro křižovatku,

b) výkonné algoritmy pro fúzi senzorů, které tvoří model okolí

c)  a jednotku Dedicated Short-Range Communication (DSRC), a sice na křižovatce i ve vozidle.

Elektronická řešení pro větší bezpečnost a komfort za jízdy

Individuální doprava bude profitovat z řešení, která především pomáhají k bezpečnějšímu a příjemnějšímu každodennímu využívání dopravy. K nejnovějším příkladům, které společnost Continental představila na veletrhu CES, patří:

• Systém pro automatizované připojení přívěsů pro větší komfort a bezpečnost.
      • Oceněný 3D Surface dotykový displej společnosti Continental přispívá k menšímu rozptylování řidiče při zadávání.
      • Nové senzorové technologie, jako HFL 3D Flash LiDAR a pátá generace kamer, zvýší výkon senzorového paketu pro automatizaci vozidla.
      • Vysoce účinné technologie nabíjení pro každodenní využití, jako například systém AllCharge řešení indukčního nabíjení společnosti Continental zvýší využitelnost elektromobilů. Systém AllCharge není jen „univerzální nástroj“, s nímž lze vozidlo nabíjet na každém typu kabelové nabíjecí stanice, může také poskytovat elektřinu pro elektronářadí nebo dokonce celý dům během výpadku proudu.

Dostupné dokumenty

Zobrazit více Zobrazit méně