Návrhy
      Zpráva
      01. března 2018

Čtvrtstoletí od spojení české značky Barum s německým Continentalem

• Za svou pětadvacetiletou historii prodělal otrokovický výrobce osobních, nákladních i průmyslových pneumatik významný vývoj a rozvoj.
      • Smlouva o joint-venture s koncernem Continental vstoupila v platnost před 25 lety, 1. března 1993. Od tohoto dne se datuje vznik společnosti Barum Continental spol. s r. o., současný Continental Barum s.r.o.
      • Oproti roku 1993 došlo k sedminásobnému navýšení produkce osobních plášťů a dokonce čtrnáctinásobnému v nákladních pláštích.
      • Produktivita a efektivita výroby vzrostla za posledních 25 let 8x.

Otrokovice, 1. března 2018 – Historie otrokovické pneumatikárny sahá až do roku 1932, kdy firma Baťa ve Zlíně vyrábí první autopláště, ale i dopravní pásy a klínové řemeny. Vyráběné pneumatiky nejdříve sloužily k obutí nákladní vozidel, které distribuovaly po Evropě obuv z baťových závodů. Později se vyráběly také osobní pneumatiky, které propagoval už v roce 1935  i Vlasta Burian (Pneu Baťa). V roce 1966 byla zahájena výstavba nové pneumatikárny v Otrokovicích a k slavnostnímu otevření dochází o šest let později.

Za dlouhá léta fungování gumárenství v regionu firma měnila své jméno a strukturu. V padesátých letech se jednalo o národní podnik Rudý říjen Gottwaldov, později Otrokovice, v osmdesátých letech o Barum – Rudý říjen Otrokovice, po roce 1990 o Barum a. s. Otrokovice a do kupónové privatizace vstoupil podnik pod názvem Barum Holding (spojením firem Barum o.p. Zlín, Barum a. s. Otrokovice a Mitas a. s. Praha).

Po roce 1989, spolu s přechodem k tržní ekonomice a nárůstem konkurence na trhu, se pro mnoho podniků stalo životní nutností navázat spolupráci s úspěšnou a zavedenou zahraniční firmou. Německý koncern Continental vstoupil do Barum a. s. Otrokovice podpisem smlouvy o joint-venture 21. 12. 1992. Dohoda začala platit od 1. března 1993, kdy rovněž vznikla společnost s ručením omezeným Barum Continental.

Zatímco v roce 1993 činila roční produkce osobních pneumatik 2,5 miliony kusů, po dvaceti pěti letech se v otrokovickém závodě vyrobí téměř 21 milionů plášťů. V letech 2007 a 2011 bylo vyrobeno dosud nejvyšší množství osobních plášťů, a to 21,3 milionů v rozměrových řadách od 13 do 24 palců. Momentálním trendem je produkce složitějších, vysokorychlostních plášťů (UHP) či pneumatik s technologií ContiSeal a ContiSilent.

Podobný razantní rozvoj prodělala i výroba nákladních a průmyslových plášťů. Před 25 lety se jich v Otrokovicích vyrábělo 115 tisíc kusů, loni to ale již bylo rekordních 1,6 milionů v obou výrobkových kategorií. Produktové portfolio je také velmi široké – od 8 palců do 24 palců.

I ve strojírenském odvětví, ve výrobě vulkanizačních forem, došlo k výraznému navýšení výroby. V roce 1993 se jich zde nevyrábělo ani 100 kusů ročně. Aktuálně je roční produkce VFC (Výroba forem Continental) 1200 vulkanizačních forem pro osobní pneumatiky.

Koncern Continental má v současné době 22 pneumatikáren po celém světě a ten otrokovický je tím největším, co se počtu všech vyráběných kusů osobních plášťů týče.

Otrokovický Continental Barum se specializuje na výrobu prémiové značky Continental, ale v jeho výrobním portfóliu samozřejmě nechybí ani nejznámější lokální značka pneumatik Barum. Dalšími vyráběnými koncernovými značkami jsou také například Matador, Uniroyal, Semperit a General Tire.

Všechny vyrobené osobní pneumatiky z Otrokovic tvoří 6,6 % evropské spotřeby plášťů a v kategorii nákladních je to dokonce ještě o 5 % více, kdy otrokovická produkce pokryje více než 11 % poptávky na evropském kontinentu.

Jednatel společnosti Libor Láznička ke čtvrtletí trvající spolupráci poznamenává: „Spojení s koncernem Continental v roce 1993 jistě patřilo k významnému strategickému rozhodnutí, které přineslo zvýšení produktivity a efektivity výroby. Během uplynulých 25 let bylo v Otrokovicích investováno 35 miliard korun do moderních výrobních technologií, výstavby a rozšíření výrobního areálu.“

Od roku 1993 byl v otrokovické pneumatikárně vyrobeno celkem 390 milionů plášťů pro osobní automobily, 13 milionů těžkých i lehkých nákladních plášťů a z kategorie průmyslových plášťů to je téměř 1,5 milionů kusů.

Společnost Continental vyvíjí průkopnické technologie a služby pro udržitelnou a propojenou mobilitu lidí a jejich zboží. Tato technologická společnost založená v roce 1871 nabízí bezpečná, efektivní, inteligentní a cenově dostupná řešení pro vozidla, stroje, dopravu a přepravu. Společnost Continental dosáhla v roce 2017 předběžného obratu 44 miliard eur a v současné době zaměstnává více než 233 000 zaměstnanců v 56 zemích.

Continental AG je v České republice zastoupen výrobních a prodejními jednotkami v Adršpachu, Brandýse nad Labem, Frenštátě pod Radhoštěm, Jičíně, Meclově, Otrokovicích, Ostravě a Trutnově. Slovenskou republiku zastupují výrobní závody Púchov, Zvolen a Dolné Vestenice. Celkem v Česku a na Slovensku koncern Continental zaměstnává již více než 20 000 pracovníků.

Dostupné dokumenty

Zobrazit více Zobrazit méně