Návrhy
    Přejděte přímo na
      Zpráva
      05. února 2018

Continental a NVIDIA jako partneři umožní celosvětovou výrobu umělé inteligence pro samojízdné automobily

• Generální ředitel společnosti Continental Dr. Elmar Degenhart: „Společně poskytneme kompletní řešení založené na umělé inteligenci pro samojízdné automobily.“
      • V roce 2021 bude uveden na trh autonomní automobilový systém Continental  fungující díky umělé inteligenci NVIDIA DRIVE Al Car a senzorů od Continentalu.

Hannover/Santa Clara (Kalifornie, USA), 5. února 2018. Technologická společnost  Continental a společnost NVIDIA dnes oznámily společný vývoj umělé inteligence (UI) pro samojízdná vozidla. Uvedení funkcí 3. stupně na trh je plánováno na rok 2021.

Partnerství umožňuje vývoj počítačových systémů UI, které sahají od automatizovaných funkcí 2. stupně až po kompletní samojízdné funkce 5. stupně, kde vozidlo nemá volant ani pedály.

Společnosti se dohodly na vytvoření specifických vývojářských týmů, které budou v těsné spolupráci vyvíjet řešení pro samojízdná vozidla na základě platformy NVIDIA DRIVE. Tato platforma zahrnuje NVIDIA DRIVE Xavier™, celosvětově nejvýkonnější SoC (System-on-Chip) a operační systém NVIDIA DRIVE OS a DRIVE AV-Softwarestacks (AV = Autonomous Vehicle, autonomní vozidlo). Systémové řešení pro samojízdná vozidla využije zkušeností společnosti Continental v oblasti systémového a softwarového inženýrinku pro bezpečnostní systémy s ASIL stupněm D – nejvyšším stupněm hodnocení – a začlení řadu senzorových technologií, jako například radar, kameru a 3D LIDAR ve vysokém rozlišení od společnosti Continental.

„Vozidlo budoucnosti bude autonomně jezdící počítač na kolech. Bude sledovat stav vozidla a okolí (Sense), odvozovat z toho možnosti jednání (Plan) a přebírat je do řízení vozidla (Act). To vyžaduje výkon superpočítače UI,“ zdůraznil Dr. Elmar Degenhart, předseda představenstva Continental. „Společně s NVIDIA poskytneme kompletní řešení založené na umělé inteligenci pro samojízdná vozidla, a sice od cloudu až po vozidlo. Naše společná technologická nabídka umožní novou míru bezpečnosti, komfortu a personalizace pro vozidla budoucnosti,“ vysvětlil p. Degenhart.

„Nyní máme všechny klíčové prvky, abychom samojízdná auta UI od výzkumu a vývoje uvedli do sériové výroby,“ objasnil Jensen Huang, zakladatel a CEO společnosti NVIDIA. „Náš nový procesor DRIVE Xavier, rozsáhlý software NVIDIA DRIVE a přístup ke cloudu přímo z  auta v kombinaci s odbornými znalostmi společnosti Continental, uvede  autonomní auta na silnice celého světa.“

NVIDIA DRIVE Xavier, jako mozek celého systému Continental, bude schopný dodat 30 TOPS (Trilion Operací za Sekundu))  a to při energetické spotřebě pouhých 30 Watt. Tato nevídaná výkonnost je nutná k dosažení zpracování velkého množství dat, které samojízdné vozidlo musí realizovat. Například rozpoznávání okolního prostředí vozidla,  lokalizaci vozidla na HD mapě,  predikci chování a polohy ostatních objektů i  výpočet jízdní dynamiky vozidla.

Otevřená platforma NVIDIA DRIVE umožňuje kooperaci

Společnosti Continental a NVIDIA nejprve vyvinou funkce pro vysoce automatizovanou jízdu, včetně detekce okolí v rozsahu 360 stupňů a automatické změny jízdního pruhu a zařazení do provozu. Kromě toho systém bude integrovat HD mapy, které vozidlu umožňují vlastní lokalizaci a aktualizaci map.

Odborné znalosti společnosti Continental v oblasti asistenčních systémů vozidel zahrnují zejména systémy pro multifunkční kamery, pro kamery s rybím okem s širokoúhlou čočkou a senzory krátkého a velkého dosahu. Kromě toho sem patří i technologie High Resolution 3D LiDAR s velkým rozlišením a centrální řídicí zařízení pro asistovanou a automatizovanou jízdu. S asistenčními jízdními systémy dosáhla společnost Continental v roce 2016 obratu více než 1,2 miliard euro; v roce 2020 očekává technologická společnost obrat více než 2,5 miliard euro v této oblasti.

„Spolupráce s firmou NVIDIA umožní společnosti Continental zdokonalit vlastní vedoucí postavení v oblasti asistenčních jízdních systémů a poskytovat systémy pro automatizovanou a autonomní jízdu od současných požadavků NCAP až po 5. úroveň,“ řekl Luca De Ambroggi, výzkumný pracovník a ředitel analytické sekce u IHS Markit.

Dostupné dokumenty

Zobrazit více Zobrazit méně