Návrhy
      Zpráva
      27. srpna 2018

Sedadla z Beskyd má i Bentley

• V závodě společnosti Continental ve Frenštátě pod Radhoštěm vyrábí a vyvíjejí moderní komponenty pro nejluxusnější automobilové značky.

Moderní automobil obsahuje tisíce a tisíce jednotlivých dílů a komplikovaných systémů. Komplexnost vývoje přesahuje možnosti i těch nejzvučnějších automobilových značek. Takový Mercedes nebo dokonce Bentley se dnes proto s vývojem složitých komponent obracejí přímo na své na dodavatele a jedním z nich je rovněž frenštátský Continental.

Tým pod vedením Matěje Barteckého pracuje například na systémech, které se starají o maximální možné pohodlí na cestách. Jedná se o tzv. pneumatická sedadla, tedy soustavu nafukovacích vaků, jež se nachází uvnitř vlastní konstrukce sedadla. Tyto vaky umožňují přizpůsobení tvaru sedačky řidiči nebo nabízejí různé masážní funkce. Sedadlo se s nimi dovede přizpůsobit jízdní situaci přifukováním jednotlivých vaků tak, aby lépe podepřelo cestující v zatáčce. A pokud řidiče sportování unaví, může si na dálnici dopřát masáž simulující tzv. lávové kameny. Vaky totiž mohou být i vyhřívané!

Závod vyvíjí a vyrábí komponenty pro celou řadu prémiových výrobců. Vaky z Frenštátu se nafukují v nejdražších modelech automobilky Mercedes-Benz, a to včetně vrcholné třídy S v exkluzivním provedení Maybach. Komponenty z Beskyd využívá také Audi v top modelech A8 a Q7. O kvalitách zde vyvíjených systémů ostatně svědčí i skutečnost, že mezi zákazníky patří také tradiční britský výrobce luxusních vozů Bentley.

Do budoucna se počítá s dalšími funkcemi a pokrokem. „Současný vývoj v oblasti sedadel se ubírá několika směry. Na jedné straně je trendem snížit cenu těchto pokročilých systémů, a umožnit tak jejich implementaci i do vozů nižší cenové kategorie. Pracujeme rovněž na rozšíření počtu funkcí systému, snížení jeho hmotnosti a hlučnosti. V neposlední řadě je také kladen důraz na bezpečnost, cílem je vytvořit aktivní sedadlo, které v případě nárazu obejme pasažéra jako airbag,“ vysvětluje Matěj Bartecký.

Široké cenové rozpětí automobilů, do kterých se komponenty z Frenštátu montují, samozřejmě vyžaduje použití různých variant pneumatického systému, jak popisuje Bartecký: „Nejjednodušší modely mají ovládanou pouze bederní část, která je tvořena několika vaky. U složitějších systémů jsou vaky vícekomorové, v případě požadavku na masážní funkci je pak do sedačky implementován ještě další modul. V nejvyšší konfiguraci tak přes sebe mohou být až tři vaky, jež jsou navíc ovládané nezávisle na sobě.“

To vše se přitom musí vejít do stísněného prostoru uvnitř sedadla, což je podle Matěje Barteckého jeden z největších oříšků při vývoji. Výzvu představuje ale i již zmíněný tlak na cenu a odolnost systému jako takového. „Není náročné si představit, co vše musí sedadlo vydržet. Navíc se jedná o tzv. pohledový díl, takže veškerá technika, která je v něm umístěna, nesmí být poznat,“ vysvětluje. Náročnou součástí vývoje je také testovací fáze, v jejímž rámci musí produkt splnit přesně zadaný zkušební program, jenž mívá rozsah stovek stran. Jedním ze základních testů je opakované nafukování vaků s požadovaným protitlakem a za různých podmínek (např. při zvýšené teplotě), tak se totiž simuluje dlouhodobé zatížení, které musí sedadlo v provozu vydržet. Testováno je také chemické složení materiálu, ze kterého jsou vaky vyrobeny. Zkoumá se například vůně materiálu nebo uvolňování těkavých organických látek působením tepla. Pokud by nebyly v tomto směru v pořádku, mohou tyto sloučeniny kondenzovat na studenějším čelním skle a zhoršovat výhled z vozu.

To vše znamená dost práce pro zhruba 30 zaměstnanců, kteří ve frenštátském vývojovém oddělení působí. Hlavním požadavkem na ně je zejména kvalitní vzdělání. „Naše skupina se zabývá hlavně nejrůznějšími numerickými výpočty, analyzovali jsme například nafouknutí airbagu a jeho interakci s pneumatickým systémem sedadla. Z toho důvodu máme vysoké požadavky na technické vzdělání. Samozřejmostí je také nutnost ovládat angličtinu na komunikativní úrovni, bez znalosti cizího jazyka se práce v technických oborech nemůže obejít“, podotkl Bartecký.

Dostupné dokumenty

Zobrazit více Zobrazit méně