Návrhy
      Quarter 1
      Zpráva
      09. dubna 2018

Continental v Brandýse zavádí další coboty

Brandýs nad Labem, 9. dubna 2018 – Společnost Continental Automotive Czech Republic, přední dodavatel komponentů do automobilů, zavádí ve svém závodě v Brandýse nad Labem další sadu cobotů. Pět nových kolaborativních robotů, kteří ve výrobě spolupracují se zaměstnanci, se přidává k pěti už fungujícím. Firma zároveň identifikovala řadu dalších oblastí jejich využití, s intenzivním zaváděním cobotů tedy počítá i v dalších letech.

Coboti v brandýském Continentalu mají podobu robotického ramena, které manipuluje s komponenty a výrobky nebo provádí jejich základní testování. Příkladem může být přenášení desek plošných spojů z výrobního pásu do krabic či jednoduché testování funkčnosti tlačítek klimatizací. Jejich zapojení do výroby má za cíl ulevit zaměstnancům od nejrutinnějších úkonů, aby se operátoři na lince mohli soustředit na složitější montážní operace.

„Coboti nikdy plně nenahradí člověka – naše výroba je na to až příliš složitá. Mohou však operátorům ulehčit od některých pohybů, které jsou ergonomicky náročné nebo monotónní. Dochází tím ke snižování rizika vzniku nemocí z povolání a vzniku chyb z nepozornosti při rutinních úkonech,“ říká Lenka Čížková, personální ředitelka Continentalu v Brandýse nad Labem.

Pohyby těchto spolupracujících robotů se dají celkem snadno naprogramovat na touch panelu. Díky tomu je jejich obsluha dostupná širšímu spektru techniků a inženýrů, i když neovládají žádný programovací jazyk. V současnosti se programování cobotů v Continentalu věnuje několik inženýrů na plný úvazek a firma hledá dalšího, který by celý projekt zavádění cobotů do budoucna zastřešil.

Chrání je neviditelná klec

Úplně prvního cobota v Brandýse uvedli do plného provozu na podzim roku 2017. Aktuálně mají všechny s jedním ramenem, v příštích letech plánují i zavedení dvouramenných.

Spolupráce s cobotem je pro zaměstnance zcela bezpečná – okolo cobota je senzorová „klec“, tedy neviditelné ochranné pole. Když je toto pole čímkoliv narušeno (částí těla nebo předmětem), cobot se zastaví do té doby, než je překážka z ochranného pole odstraněna. Nemůže se tedy stát, že by cobot člověku jakkoliv ublížil.

Continental v Brandýse nad Labem patří mezi tradiční dodavatele automobilek. Vyrábí interiérovou elektroniku (autorádia, multimediální systémy a jejich přední displeje, palubní přístroje, ovládací panely klimatizací) či řídící jednotky palivových systémů. S jeho produkty se můžete setkat ve značkách jako VW, Škoda, BMW, Fiat, Toyota, Volvo a řadě dalších.

Dnes v závodě v Brandýse nad Labem pracuje více než 2 900 zaměstnanců. Continental  Automotive Czech Republic je součástí skupiny Continental, nabízí tedy práci ve stabilní mezinárodní společnosti s možností dalšího profesního rozvoje, nadstandardní platy a benefity a práci s nejmodernější technikou v čistém prostředí elektronické výroby.

O společnosti Continental

Německá společnost Continental byla založena v roce 1871 a ve svém tehdejším výrobním závodě v Hanoveru vyráběla produkty z pryže, pogumované látky a gumové pláště pro kola kočárů a jízdních kol. Gumárenská výroba pro automobilový a později i těžký průmysl na dlouhou dobu vévodila výrobkovému portfoliu společnosti. Změna nastala až v 90. letech 20. století, kdy Continental rozšířil svou obchodní strategii a díky několika akvizicím se postupně stal komplexním dodavatelem pro automobilový průmysl. V současné době patří Continental se svými více než 238 000 zaměstnanci v 61 zemích světa mezi pět největších dodavatelů světových automobilek.

Continental v České republice

Dokladem přechodu od pryžových výrobků ke komplexním dodávkám pro automobilový průmysl je i výrobkové portfolio závodů Continental v České republice. Výrobu pneumatik najdete pouze v Otrokovicích, v ostatních 7 závodech patřících do skupin Continental Automotive a Contitech je produkce velmi různorodá. Adršpach se specializuje na ostřikovací systémy, v Brandýse nad Labem a ve Frenštátě pod Radhoštěm se vyvíjí a vyrábí elektronika. Specialitou Jičína jsou brzdové systémy, Trutnov dodává vysokotlaká čerpadla a aktuátory. Závod Contitech v Ostravě vyrábí hadice pro automobilový průmysl, pobočka v Meclově se specializuje na formy a kontejnery pro výrobu pneumatik a elektrické termonože pro zpracování umělých hmot a gumy.

Continental má v ČR několik R&D týmů a vývojových center. Většina z nich sídlí ve stejných lokalitách jako výrobní závody, jedinou výjimkou je vývojové centrum pro senzory působící v Ostravě. Geografická působnost českých vývojářů je však mnohem širší – podílejí se na mezinárodních projektech a jimi navržené výrobky se poté vyrábějí v závodech Continental po celém světě.

Continental v Brandýse nad Labem

Kořeny brandýského závodu Continental sahají až ke státnímu podniku PAL Kbely. V roce 1998 se vývoj a výroba z původních pražských prostor přesunuly do nově postavené budovy v Brandýse nad Labem. Po velkém požáru v roce 2001 byly výrobní haly dále rozšířeny, i přesto však po několika letech přestala kapacita ploch dostačovat a bylo rozhodnuto o výstavbě druhého brandýského areálu. Ten byl slavnostně otevřen v srpnu 2008.

Dostupné dokumenty