Návrhy
      CEO Dr. Elmar Degenhart
      Zpráva
      21. června 2017

Bezpečně, čistě, inteligentně: Průmysl a politika razí společně cestu mobilitě budoucnosti

• Dr. Degenhart v souvislosti s přípravou veletrhu IAA 2017: „Čistý vzduch a ochrana klimatu budou možné jen tehdy, když budou potřebné technologie dostupné všem.“
      • Motto pro IAA 2017: Making Mobility A Great Place To Live“
      • Technologická firma sází na elektrifikaci, automatickou jízdu a připojení k síti - pro individuální životní prostor na kolech

Hannover, 21. června 2017. Technologický podnik Continental ukazuje v souvislosti s přípravou mezinárodního automobilového veletrhu IAA 2017 výzvy a možnosti budoucí individuální mobility. „Naše odvětví a trhy právě procházejí zásadní změnou, která přesahuje oblast technologií a osvědčených obchodních modelů. Elektrifikace, automatizace a digitalizace: Interiér automobilu, jak ho známe dnes, se v průběhu deseti až 15 let zcela změní,“ uvádí Dr. Elmar Degenhart, předseda představenstva společnosti Continental. „My těmto výzvám čelíme s odvahou a rázností. Z více než 146 let zkušeností víme, že nové technologie jsou úspěšné jen tehdy, když jsou nejen spolehlivé, ale také cenově dostupné, jsou přijímány trhem a společností a jsou politicky žádané a právně přípustné,“ zdůraznil Degenhart během tiskové konference v Hannoveru u příležitosti představení technologií pro blížící se automobilový veletrh IAA. „Proto jsme přesvědčeni, že pouze průmysl a politika společně a v oboustranné shodě mohou vybudovat cestu k elektrifikované, automatizované a propojené mobilitě a tím k čistému vzduchu a komfortnímu cestování bez nehod.“

Jako pozitivní příklad takového společného způsobu práce uvedl Degenhart změněný zákon o silničním provozu pro automatizovanou jízdu, který schválil německý spolkový sněm a spolková rada na počátku května 2017. „Včasný a současně realistický politický rámec našemu odvětví velmi pomáhá být na světovém trhu předním dodavatelem moderních technologií,“ řekl Degenhart a v této souvislosti ocenil směrnice k automatizované jízdě, které byly zveřejněny den předtím. „Včera zveřejněná zpráva etické komise nám velmi pomáhá, protože přináší směrodatná zákonná pravidla pro naše programátory a vývojáře v této oblasti. V dalším kroku je důležité převést příslušné směrnice do národního a mezinárodního právního rámce.“

Degenhart se však vyjádřil také kriticky k jednostranné podpoře konkrétních technologií: „Stanovené mezní hodnoty emisí jsou mimořádně náročné. V důsledku toho sázejí výrobci vozidel na masivní rozšíření elektricky poháněných vozidel. Čistě elektrická vozidla jsou však ještě příliš drahá.“ Z pohledu společnosti Continental tomu v současnosti příliš nepomáhají ani finanční prémie za jejich koupi. „U čisté elektromobility přinese na trh průlom až větší dojezd a nižší pořizovací náklady. Tento průlom však podle všeho nastane až po roce 2023,“ říká Degenhart. V roce 2025 proto počítá Continental u čistě elektrických pohonů s podílem na trhu jen přibližně 10 procent a u takzvaných hybridních pohonů, které jsou kombinací elektrických pohonů a spalovacích motorů, téměř 30 procent. „Čistý vzduch a ochrana klimatu budou možné jen tehdy, když budou potřebné technologie dostupné všem,“ řekl předseda představenstva a dodal: „Stanovená výše emisí nebude pro ochranu ovzduší dostatečná, pokud se na trh nedostanou nové technologie.“

Pohony musí být současně efektivní a dostupné

Continental proto staví jako jednu ze svých priorit vývoj mimořádně účinných hnacích systémů a technologií, které si mohou lidé dovolit – všude a nezávisle na třídě vozidla. „Spalovací pohon má vzhledem k rostoucí potřebě mobility svůj zenit skutečně stále ještě před sebou. Abychom dokázali splnit cílové hodnoty emisí, vyvineme tyto motory ještě mnohem účinnější – například s úpravou spalin a zvláště s naším ‚lidovým hybridem‘. Tato 48voltová technologie je dočasným řešením. Umožňuje ulehčit spalovacímu motoru a lze ji integrovat do vozidel s benzínovými i dieselovými motory,“ vysvětlil Degenhart. Prokázaná úspora paliva činí přibližně 20 procent v reálném městském provozu.

„Během přípravy veletrhu IAA představujeme také jedno z vozidel Euro-6 poháněných dieselovým motorem, které bylo modifikováno našimi odborníky. Snížili jsme emise oxidů dusíku o více než 60 procent za reálného silničního testu a zůstáváme tak výrazně pod zákonnými limity.“

Motto na veletrhu IAA 2017: „Making Mobility A Great Place To Live“

Continental připravuje svou prezentaci na veletrhu IAA s mottem „Making Mobility A Great Place To Live“. Společnost Continental bude na veletrhu předvádět svá řešení pro elektrifikaci, automatickou jízdu a konektivitu, s nimiž lidé v blízké budoucnosti obohatí svůj životní prostor v automobilu. S několika koncepčními vozidly předvede Continental ještě před zahájením veletrhu IAA 2017 fascinující nápady pro budoucnost mobility.

„Ve 20. století utvářely obrázek měst a životního prostoru potřeby automobilové dopravy. Ve 21. století se do centra zájmu mobility opět dostávají potřeby člověka. Protože ve vozidlech budoucnosti se kancelář a obývací pokoj spojí do zcela nového, individuálního životního prostoru na kolech. Svými řešeními chceme lidem ukázat, jak jim inteligentní propojená mobilita dokáže otevřít zcela nové prostory,“ říká předseda představenstva koncernu Continental.

Ke koncepcím a výrobkům, které společnost Continental představí na veletrhu IAA ve Frankfurtu nad Mohanem v září, patří čistý dieselový pohon „Super Clean Electrified Diesel“, univerzální nabíjecí systém „AllCharge“, předpovědi počasí v reálném čase „e-horizon weather“ pro krátkodobé předpovědi počasí v automobilu, Robo taxi „CUbE“ pro autonomní jízdu ve městech, akustický systém „Ac2ated Sound“ zcela bez reproduktorů, koncepci „New Wheel Concept“ pro nová, lehčí kola elektromobilů a několikrát vyznamenané pneumatiky „PremiumContact 6“.

Zvláštní pozornost zaměřená na automatizovanou jízdu a připojení vozidel k síti

Jednou z oblastí inovací, do níž je v celosvětovém měřítku zapojeno více než 32 000 techniků a softwarových odborníků ve společnosti Continental, je automatizovaná jízda. S produktem Cruising Chauffeur nabízí Continental systém, který podporuje řidiče a dovoluje mu relaxovat během každodenní jízdy. Také při parkování se stále více uplatňuje vyšší stupeň automatizace. S technologiemi pro Robo taxíky razí Continental cestu na veletrhu IAA dalším formám vozidel budoucí městské mobility. Elementární roli na cestě k automatizované jízdě hraje připojení k síti. „Mobilita s bezchybným připojením k síti již neblokuje komunikaci mezi lidmi. Mobilita se tak stává dalším životním prostorem, ve kterém vzniká díky novým službám nový multi-miliardový trh, do kterého odhodlaně kráčíme,“ řekl Degenhart.

První vozidla připojil Continental k internetu již v roce 1996 – a od té doby je to více než 30 milionů vozidel. Do roku 2020 bude na silnicích na celém světě přibližně 250 milionů vozidel připojených k síti. „Jestliže připojení vozidel k síti bylo až dosud čistě doplňkovou funkcí, dnes se mění na klíčovou technologii inteligentní mobility budoucnosti. Ve společnosti Continental proto sázíme na komplexní připojení k sítím, tím zajišťujeme hladké online připojení a vyvíjíme celé vozidlo jako otevřený systém,“ vysvětlil Degenhart. Spolu se společností Carnegie Technologies prezentuje Continental řešení, které dovoluje hladký a bezporuchový přechod mezi různými bezdrátovými sítěmi (mobilní telefony, Wi-Fi nebo satelitní sítě). Může také spojit například datová vedení mobilních přístrojů cestujících ve voze, a tím zvýšit přenosovou kapacitu.

Dostupné dokumenty