Sajtóközlemény
      2021. augusztus 19.

A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított PET palackok alkalmazását gumiabroncsgyártás során

• A PET palackok újrahasznosítását és a gumiabroncsgyártásban való alkalmazását lehetővé tevő technológiát a Continental a rostszakértő OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztette ki
      • A gumiabroncs-kialakítás magas mechanikai igényei szerinti újrafeldolgozás közbenső kémiai lépések nélkül történik. A másodlagos nyersanyag ugyanolyan jó minőségű, mint az eredeti PET
      • A körkörös gazdaság szerves részét képezi a Continental fenntarthatósági stratégiájának

Budapest, 2021. augusztus 19. - A Continental 2022-től lehetővé teszi az újrahasznosított műanyagpalackokból származó újrafeldolgozott poliészter használatát. Az új fenntartható poliészter fonalat mechanikus eljárással nyerik ki a polietilén-tereftalát (PET) palackokból, és a gumiabroncs szövetvázának kialakítása során fogják felhasználni. Ezzel a hagyományos poliészter teljes mértékben kiváltható. A prémium gumiabroncsgyártó együttműködő partnerével és beszállítójával, a rostok terén nagy szakértelemmel rendelkező OTIZ textilgyártóval közösen kifejlesztett egy speciális technológiát a PET palackok újrafeldolgozására, mely során elhagyhatók a korábban szükséges köztes kémiai lépések, és mellyel a poliészter fonal képes lesz megfelelni az abroncs magas mechanikai követelményeinek. Az ún. „upcycling” folyamat során a PET palackok nagyteljesítményű PET-anyaggá alakulnak át.

„Akár már 2022-től is használhatunk újrahasznosított PET palackokból nyert anyagokat a gumiabroncsok gyártásában. Az innovatív folyamat során a szálakat újrahasznosított PET-ből fonják, anélkül, hogy az anyagot előzetesen összetevőire kellene bontani” – mondja Dr. Andreas Topp, a Continental Tires üzleti területének anyagokért, folyamatfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője, majd hozzáteszi: „Már az idei müncheni IAA MOBIITY kiállításon bemutatunk egy rendkívül innovatív speciális gumiabroncsot, amely újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter fonallal készült. Az újrahasznosított poliészter fonal használatával újabb fontos lépést teszünk a termékeken átívelő körkörös gazdaság felé.”

Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat és végül mechanikusan megtisztítják. A gépi aprítás után olvasztásra, majd granulálásra kerülnek, ezt pedig szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat követi. „A módosított gyártási folyamatunk lehetővé teszi, hogy PET palackokból gumiabroncs-gyártáshoz alkalmas poliészter fonalat nyerjünk anélkül, hogy polimerizációs folyamatot kellene elvégezni monomerekből” – magyarázza Dr. Derren Huang, az OTIZ kutatási és fejlesztési igazgatója.

A Continental által elvégzett laboratóriumi és gumiabroncs-tesztek kimutatták, hogy a másodlagos nyersanyagszálak ugyanolyan jól teljesítenek, mint az eddig használt szálak. Minőségük és stabilitásuk megegyezik a szűz PET-ével, valamint szakítószilárdságuk, szívósságuk és hőstabilitásuk különösen alkalmassá teszi őket a gumiabroncsok létrehozásában történő felhasználásra.

A hagyományos PET-et régóta használják alapanyagként az autógumi-gyártás során, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is képes megtartani alakját, és ezáltal a vezetési sebességtől függetlenül folyamatos biztonságot nyújt. Az újrahasznosított PET használata értékes erőforrásokat takarít meg az abroncs gyártásakor: manapság egy hagyományos személygépkocsi-gumiabroncs körülbelül 400 grammnyi poliészter fonalat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben több mint 60 újrahasznosított PET palackot is fel lehet használni egy teljes gumiabroncs-szett elkészítéséhez.

Az újrahasznosítás egyre fontosabb szerepet kap a prémium abroncsok tervezésében, fejlesztésében és gyártásában. A Continental célja, hogy legkésőbb 2050-re 100%-ban fenntarthatóan előállított anyagokat használjon fel abroncstermékeiben. Az újrahasznosított PET felhasználásával az abroncsgyártónak sikerül újabb lépést tennie a körkörös gazdaság felé.

„Számunkra a hulladék a holnap alapanyaga, így látjuk a körkörös gazdaság által felvázolt jövő modelljét. A Continental amellett való elkötelezettsége, hogy aktívan alakítsa és vezesse ezt az átalakulást, előnyt jelent számunkra jövőbeli üzleti tevékenységünk és ezáltal jövőbeli életképességünk szempontjából” – mondja Claus Petschick, a Continental Tires üzleti területének fenntarthatóságért felelős igazgatója. „Célkitűzésünk egyértelmű: legkésőbb 2050-ig partnereinkkel és beszállítóinkkal együtt teljesen le kívánjuk zárni termék- és erőforrás-ciklusainkat.”