Sugestii
    Navigare directă la
      Știri
      30 iulie 2021

Continental Sibiu angajează primii absolvenți ai Școlii Profesionale în sistem dual

• În septembrie 2018, Continental Sibiu a inaugurat prima clasă Continental în sistem de învățământ profesional dual, specializarea Electromecanică, la Liceul Tehnologic „Independența”
      • După 3 ani de cursuri, în care au pus bazele electromecanicii, 29 de elevi intră din școală direct pe piața muncii, în locația din Sibiu
      • În prezent, peste 100 de elevi învață în Clasele Continental la Liceul Tehnologic “Independența” din Sibiu

Sibiu, 30 iulie 2021. Continental, companie tehnologică, și Liceul Tehnologic “Independența” din Sibiu sărbătoresc prima generație de absolvenți ai clasei Continental în sistem de învățământ profesional dual, specializarea Electromecanică, admiși la unitatea de învățământ în 2018.

La  Sibiu, Continental este implicată în dezvoltarea sistemului de învățământ profesional dual din 2018. Elevi din patru clase pun bazele electronicii și electromecanicii în clasele Continental la Liceul Tehnologic “Independența”, desfășurându-și perioada de practică în interiorul companiei.

29 de elevi vor intra în Continental Sibiu pe poziții de operatori și tehnicieni, începând cu luna august, fiind prima generație de absolvenți care își începe cariera în cadrul sediului din Sibiu. Cei 29 de absolvenți vor aplica noțiunile studiate în sectorul producției componentelor electronice pentru industria auto.

Elevii au beneficiat pe parcursul celor 3 ani de studii de bursă lunară în valoare de 500 lei, 200 lei din partea statului și 300 lei din partea Continental, transport sau cazare gratuită, masa asigurată pe toată perioada practicii și burse de merit pentru elevii cu rezultate bune, precum și precontract de angajare la Continental.

Diploma de calificare pe care o primesc în urma absolvirii învătământului profesional dual, clasa Continental, este cea de electronist și electromecanic. De asemenea, elevii care aleg să continue studiile după școala profesională, se pot întoarce la liceu pentru a obține diploma de bacalaureat.

Parteneriatul Continental Sibiu – Liceul Tehnologic „Independența” asigură calificarea locurilor de muncă și dezvoltarea unui sistem care aduce numai beneficii pe termen lung. Interesul pentru învățământul profesional dual a crescut de la an la an, astfel că pentru noua Clasă a IX-a Continental, specializarea „Electronică. Aparate și Echipamente” de la Liceul Tehnologic „Independența” au aplicat 72 de elevi, repartizați în funcție de media finală. După ocuparea celor 30 de locuri disponibile, 42 dintre candidați au fost redistribuiți la celelalte specializări ale Liceul Tehnologic „Independența”, în funcție de opțiunile selectate.

„Suntem cel mai mare angajator din regiune și, în 2018, când am început acest proiect, ne-am asumat această responsabilitate de a crește și de a califica forța de muncă locală. A fost și rămâne unul dintre obiectivele noastre strategice. La trei ani după înființarea primei clase de învățământ profesional dual la Liceul Tehnologic „Independența”, mă bucur să văd prima generație de absolvenți, mai exact 29 de elevi, devenindu-ne colegi. Acum, că succesul acestui proiect este dovedit în comunitatea locală, vom continua să le oferim elevilor posibilitatea de a se alătura sistemului de învățământ  dual, vocațional, un sistem de mare succes în alte țări, precum Germania”, a declarat directorul de resurse umane al Continental Sibiu, Lăcrămioara Dărăban.

Din toamnă, peste 100 de elevi vor studia în clasele Continental la Liceul Tehnologic „Independența”. În funcție de rezultatele școlare și competențele dobândite pe parcursul perioadei practice, absolvenții vor putea fi angajați în poziția de operator linie producție sau technician, cu susținerea continuării calificării prin intermediul cursurilor în cadrul Academiei Tehnice Continental și/sau a continuării studiilor la liceu, forma de învățământ: seral.

La nivel național, Continental este inițiator și participant la reintroducerea sistemului dual de școală profesională în România, în unități de învățământ din Timișoara, Carei și Brașov încă din 2012, de la reînființarea claselor cu acest profil. Compania a sprijinit în același fel Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu“, din Carei, Colegiul Energetic “Ferdinand I” din Timișoara, s-a implicat în dezvoltarea Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov și, de trei ani deja, susține învățământul profesional dual și în Sibiu prin colaborarea cu Colegiul Tehnic „Independența”. Din 2012 până în prezent, compania a sprijinit sute de elevi prin asigurarea practicii în cadrul companiei, cazării, mesei și transportului acestora, zeci dintre aceștia devenind fiind angajați la finalizarea studiilor, a investit sute de mii de euro în dotarea cu echipamente a unităților de învățământ, precum și pentru promovarea acestui tip de învățământ la nivel de județ, precum și la nivel național.

La Continental Sibiu sunt fabricate anual aproximativ 35 de milioane de unități electronice de control. Printre produsele dezvoltate, testate și fabricate în Sibiu se numără sistemele inteligente de frânare, sisteme de asistare la condus sau pedala de accelerație care limitează viteza în cazul detectării unui obstacol. Continental Sibiu are în prezent aproximativ 4000 de angajați care combină cunoștințele în dezvoltare software și hardware, experiența în design și simulare, inovația în domeniul inteligenței artificiale, big data și procesele de producție.

Documente disponibile

Lacramioara Daraban

Head of HR Continental Sibiu

Miodrag Hojda