Sugestii
    Navigare directă la
      Știri

Securitatea cibernetică a fost tema celei de-a doua ediții a Techthon Iași organizat de Continental

• Aproximativ 100 de experți tehnici interesați de securitate cibernetică
      • Premii în valoare totală de 3.000 de euro la hackathon
      • Conducerea autonomă îi pune la încercare pe experții din industria automotive

Iași, 20 noiembrie 2018. Lider tehnologic, Continental a provocat experți din industria automotive să obțină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat, în cadrul Techthon, eveniment organizat la Iași.

A doua ediție a Techthon a fost structurată în două părți: o conferință automotive, urmată de un hackathon. Astfel, organizatorii au unit lumea automotive cu cea IT, adunând în total aproximativ 100 de experți tehnici interesați de subiectul zilei - Cybersecurity.

Conferința din prima parte a zilei a oferit participanților o imagine asupra peisajului amenințărilor cibernetice actuale. În prezent, aproape toate informațiile sunt procesate în cadrul sistemelor informatice, iar acest lucru le face o țintă pentru atacatori. Scopul Cybersecurity este de a stabili obstacole suficient de mari pentru a face acest tip de atacuri irelevante. Invitatul special al conferinței a fost Mario Hoffmann, Director Securitate & Consultanță privind securitatea, în cadrul concernului Continental.

După prânz, cei mai curajoși dintre participanți au ales să facă față provocării propuse în cadrul hackathon-ului. Concurenții au avut la dispoziție 9 ore pentru a îndeplini misiunea: să obțină accesul la un server utilizând resursele limitate ale unui sistem încorporat. „Capturează Regele” a fost misiunea, iar pentru a o duce la bun sfârșit fiecare concurent a venit cu laptop-ul și software-ul necesare pentru dezvoltarea aplicațiilor care să îi ajute să depășească provocările. Organizatorii au pus la dispoziția participanților un Raspberry Pi și toate componentele hardware necesare.

Pentru a finaliza misiunea de spargere a server-ului (construirea unei imagini și aflarea user-ului și parolei aferente acesteia) participanții au creat aplicații server-client, s-au conectat la server

pentru a copia conținutul partajat, au dezvoltat protocoale de control a transmisiei și au spart parolele de pe plăcuțele puse la dispoziție pentru a accesa fișierele .jpg, fiecare o parte din puzzle.

Ne bucurăm că și anul acesta evenimentul nostru a avut succes în rândul pasionaților de tehnologie. Securitatea este un factor cheie, mai ales că digitalizarea se dezvoltă în toate domeniile. Mașinile moderne se conectează la rețelele externe, oferind experiențe de conducere mai sigure, mai convenabile și mai plăcute. Cybersecurity are o importanță foarte mare pentru noi, în special în contextul dezvoltării tehnologiei pentru conducerea autonomă, megatrend al industriei automotive la care lucrăm în prezent în Iași, a declarat Marian Petrescu, directorul centrului de cercetare și dezvoltare al Continental din Iași.

De-a lungul concursului au existat și misiuni bonus, valoarea totală a premiilor ajungând la 3.000 de euro. La prima vedere, provocarea tehnică părea ușor de depășit, însă anumite obstacole s-au dovedit destul de greu de trecut. În final, după aproape 9 ore de muncă, Cristian Falcaș a câștigat această ediție și a plecat acasă cu premii în valoare totală de 1.100 de euro.

Documente disponibile

Afișare mai multe Afișare mai puțineless