Sugestii
    Navigare directă la
      Știri
      25 mai 2021

iDEAS 2021 – prototipuri de mașini autonome proiectate de viitori experți în domeniu

• iDEAS Engineering Competition, organizată în Iași de Continental, a ajuns la ediția a XIV-a
      • Studenții cu pregătire tehnică au fost provocați să proiecteze o mașină autonomă în condiții de trafic semaforizat
      • Au participat concurenți din Iași, București, Suceava, Galați și Republica Moldova

Iași, 25 mai 2021. Continental, companie tehnologică, a organizat în Iași finala competiției iDEAS Engineering Competition, la care au luat parte aproximativ 40 de participanți. Echipele concurente au avut ocazia să-și prezinte proiectul în fața unui juriu format din specialiști Continental și să facă o demonstrație practică pe o pistă care simulează traficul din oraș.

Evenimentul a fost gândit în jurul conceptelor de conducere autonomă și a nivelurilor de automatizare definite de industrie, unde nivelul 0 reprezintă absența oricărui sistem de asistare la condus, iar nivelul 5 reprezintă automatizarea maximă, unde nu mai este necesară intervenția șoferului pentru a monitoriza sau controla deplasarea vehiculului.

Provocarea pe care Continental a lansat-o odată cu ediția din acest an este High Traffic +, în care concurenții au proiectat mașini autonome care să se descurce în condiții de trafic semaforizat și cu alți participanți la trafic: respectarea unui traseu predefinit, recunoașterea și respectarea semnelor de circulație și a culorilor semaforului, detectarea posibilelor obstacole frontale și evitarea acestora, oprire la trecerea de pietoni, detectarea stațiilor de încărcare etc. Aceasta s-a desfășurat într-un mod hibrid, cu respectarea măsurilor impuse de autorități.

„Cunoscută până acum sub numele Electro - Mobility, competiția s-a reinventat sub acest concept nou, devenind un eveniment adresat tuturor studenților pasionați de inginerie și nu numai. Intelligent Driving, Engineering and Autonomous Systems, pe scurt, iDEAS, a pus accent nu doar pe realizarea unui produs final care să fie conform cu cerințele, dar mai ales pe procesul în sine, care este unul de învățare continuă.

Participanții au fost evaluați în baza unui sistem similar jocurilor pe calculator și au bifat funcționalități de natură mecanică, hardware și software, ceea ce implică un set de cunoștințe multidisciplinare”,  a spus Rareș Antăluț, președintele juriului iDEAS Engineering Competition și System Architect la Continental.

Câștigătorii acestei ediții au fost: PICO Team (Iași - Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași),  CTRL intelligence (Iași - Facultatea de Automatică şi Calculatoare, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași), Jeet (Iași -  Facultatea de Mecanică, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași), HBFS Robotics ( București - Facultatea de Automatică și Calculatoare, Universitatea Politehnică București), Circle Automation ( Republica Moldova - Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei).

Premiile s-au ridicat la valoarea totală de 4 400 de euro.

Documente disponibile

Afișare mai multe Afișare mai puțineless