Sugestii
      Quarter 3
      Știri
      09 noiembrie 2017

Continental continuă parcursul de succes: creștere în al treilea trimestru

• După nouă luni, cifra de afaceri crește cu 9 % la 32,7 miliarde de euro; creștere în al treilea trimestru de 7 % la o cifră de afaceri de 10,7 miliarde de euro
      • După nouă luni, marja EBIT ajustată de 10,6 % este în grafic, în ciuda cheltuielilor cu materiile prime în valoare de 400 de milioane de euro
      • Compania cu profil tehnologic confirmă cifra de afaceri şi perspectiva rezultatelor pentru exerciţiul financiar în curs
      • După nouă luni, comenzile noi în cadrul grupului Automotive au crescut cu 20 %, la peste 30 de miliarde euro
      • CEO Dr. Degenhart: „Continuăm parcursul de succes și estimăm un al patrulea trimestru puternic”

Hanovra, 9 noiembrie 2017. În al treilea trimestru din 2017, Continental a continuat cu succes dinamica dezvoltării. Compania cu profil tehnologic a prezentat indicatorii de afaceri ai primelor nouă luni și a confirmat astfel obiectivele anuale: „Continuăm constant parcursul nostru de succes. După nouă luni am ajuns la o creștere a cifrei de afaceri de 9 %, la 32,7 miliarde de euro. Marja noastră EBIT ajustată este de 10,6 %. Prin aceasta ne încadrăm pe deplin în plan și ne vom atinge cu siguranță obiectivele anuale”, a spus președintele consiliului de afaceri al Continental, Dr. Elmar Degenhart.

Degenhart s-a arătat bucuros de evoluția cifrei de afaceri: „Pentru tehnologiile noastre în ceea ce privește mobilitatea sigură, eficientă, inteligentă ne bazăm pe motoarele adecvate. Am încheiat al treilea trimestru cu o creștere a cifrei de afaceri de 8 %, ajustată în funcție de modificările domeniului de consolidare și ale cursului de schimb. Prin aceasta am crescut din nou, în mod clar, mai rapid decât piețele noastre de referință. De exemplu, piața pentru producția de autoturisme și autovehicule utilitare ușoare a crescut cu numai 2 %.”

Degenhart estimează pentru ultimele trei luni ale anului o continuare a parcursului de succes: „Al patrulea trimestru va fi și mai puternic. Acest lucru este valabil pentru cifra de afaceri și pentru rezultat.”

„În al treilea trimestru am obținut o marjă operativă ajustată de 10,4 %. Este foarte bine, deoarece am obținut acest succes în ciuda cheltuielilor apărute în urma creșterii costurilor materiilor prime”, a evaluat dezvoltarea câștigurilor directorul financiar Wolfgang Schäfer.

În ceea ce privește comparația cu trimestrul anului precedent, Schäfer a indicat baza scăzută a anului precedent, care a fost încărcată de evenimente individuale, independente unul de celălalt, în valoare de 450 de milioane de euro.

Având în vedere prognoza confirmată a cifrei de afaceri pentru exercițiul financiar 2017, Schäfer a precizat: „Estimăm în continuare o cifră de afaceri de peste 44 miliarde de euro, înainte de influențele cursului de schimb. Între timp putem deja să evaluăm bine influențele pe care le au diverse valute asupra cifrei noastre de afaceri pe întregul an. Incluzând aceste influențe ale cursului de schimb, estimăm o cifră de afaceri de aproximativ 44 de miliarde de euro.” Compania listată la DAX a crescut la finalul semestrului estimarea cifrei de afaceri înainte de influențele cursului de schimb pentru întregul an.

Dinamica dezvoltării companiei se poate citi în special din evoluția constantă a comenzilor noi în grupul Automotive: „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, comenzile noi au crescut după nouă luni cu 20 %, la un total de peste 30 de miliarde de euro”, a explicat Schäfer.

În al treilea trimestru, la avansul grupului Automotive au contribuit în special produsele din domeniile electronic, software, sisteme de senzori. „Proporția acestora crește constant. În 2012 se afla undeva la circa 50 % din cifra de afaceri a grupului Automotive, astăzi deja este de peste 60 %, cu tendință pozitivă”, a zis Schäfer.

„În al treilea trimestru, Rubber Group și-a putut mări și mai mult cifra de afaceri, în ciuda unui mediu de piață slab. Acest lucru este remarcabil. Creșterile prețurilor pentru anvelope și produse industriale din primul semestru au avut un efect pozitiv. În același timp, în al treilea trimestru, rezultatul de peste 100 de milioane de euro a fost afectat de mărirea costurilor pentru materii prime”, a explicat Schäfer. Continental estimează că sarcina cauzată de creșterea prețurilor pentru materiile prime pentru Rubber Group în exercițiul financiar 2017 rămâne neschimbată, la 450 de milioane de euro. Dezvoltarea recentă a prețurilor materiilor prime va afecta numai exercițiul financiar 2018.

„Afacerea cu anvelope de iarnă a evoluat bine”, a spus Schäfer. De asemenea, anvelopa curentă WinterContact TS 860 oferă motive de bucurie. O dată în plus, a primit cele mai bune note în teste de la toate Automobil Cluburile mari din Germania, Austria și Elveția.

Și divizia ContiTech a crescut puternic în continuare. Schäfer s-a arătat mulțumit de integrarea și performanța specialiștilor în suprafețe de la Hornschuch, deoarece a preluat compania în martie 2017: „Hornschuch s-a ridicat pe deplin la nivelul așteptărilor”.

În primele trei trimestre ale lui 2017, Continental a atins un flux de numerar disponibil în valoare de 472 milioane de euro și, astfel, se află cu 712 milioane de sub valoarea din aceeași perioadă a anului precedent. „Confirmăm din nou prognoza noastră, atingerea unui flux de numerar disponibil de aproximativ 2 miliarde de euro la finalul anului, înainte de achiziții, asigurându-ne, prin aceasta, creșterea puternică. În special în al patrulea trimestru ne așteptăm la o reducere a capitalului de lucru, care, după nouă luni, datorită evoluției îmbucurătoare a crescut cu 660 de milioane de euro, comparativ cu anul precedent”, a explicat Schäfer. Creșterea capitalului de lucru explică, în esență, scăderea fluxului de numerar disponibil după nouă luni.

În ceea ce privește datoria financiară netă, acesta a adăugat: „Ne așteptăm ca datoria financiară netă să fie la sfârșitul anului la nivelul celei din anul precedent.” După nouă luni din 2017, datoriile financiare nete ale concernului Continental însumează 3,3 miliarde de euro. Comparativ cu valoarea de la finalul anului 2016, de 2,8 miliarde de euro au crescut cu 500 milioane de euro. Motivul pentru aceasta este printre altele distribuirea de dividende în valoare de 850 milioane euro pentru exercițiul financiar 2016 în luna mai a anului 2017.

Față de anul precedent, în primele luni ale lui 2017,investițiile în active fixe și software au crescut cu 12 %, la 1,8 miliarde de euro. Astfel, rata de investiţie este de 5,5 %, faţă de 5,3 % în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comparativ cu aceeași perioadă a lui 2016 cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea au crescut în primele nouă luni ale lui 2017 cu aproape 9 %, ajungând la aproximativ 2,4 miliarde de euro. Raportat la cifra de afaceri a concernului, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare au crescut la fel ca în aceeași perioadă a anului precedent, cu 7,2 %.

Gradul de îndatorare s-a redus la finalul lunii septembrie 2017 la 21 % (indicatorul comparabil pentru anul anterior: 24 %). Cota de capital propriu a fost de 42  %, după 39  % în anul precedent.

La data de 30 septembrie 2017, Continental dispunea de o rezervă de lichidităţi în valoare de aproape 5,2 miliarde de euro, din care peste 1,5 miliarde de euro în fluxuri de trezorerie şi de peste 3,6 miliarde de euro în linii de credit neutilizate.

La sfârșitul celui de-al treilea semestru din 2017, concernul avea peste 233.000 de angajați, cu peste 13.000 mai mulți față de sfârșitul anului 2016. În cadrul grupului Automotive numărul de angajați a crescut în special în domeniile producție, dar  și cercetare și dezvoltare. În total, numărul acestora a crescut cu peste 7.400 de persoane. În cadrul Rubber Group, ca urmare a extinderii în continuare a capacităților de producție și a canalelor de vânzare, precum și a achiziției grupului Hornschuch, a dus la o creștere a numărului angajaților cu peste 5.700 de persoane. Comparativ cu data de raportare a anului precedent, numărul de angajaţi din cadrul concernului a crescut în total aproape 14.700.

În primele nouă luni ale acestui an, grupul Automotive a înregistrat o cifră de afaceri de 19,8 miliarde de euro. Marja EBIT ajustată a fost de 8,2 % (comparativ cu anul anterior: Cifră de afaceri 18,1 miliarde de euro, marjă EBIT ajustată 5,6 %).

După primele trei trimestre ale anului 2017, Rubber Group a înregistrat o cifră de afaceri totală de 13 miliarde de euro. Marja EBIT ajustată a fost de 15,1 % (comparativ cu anul anterior: cifră de afaceri 11,9 miliarde de euro, marjă EBIT ajustată 17,6 %).