Suggestions
  Go directly to

   Koje fleksibilne oblike rada imamo u fabrici?

   Znamo koliko je važan balans između poslovnog i privatnog života, zbog toga ti predstavljamo naše fleksibilne oblike rada.

   Ukoliko odlučiš da se pridružiš našem timu, postoji mogućnost da ćeš @raditi na lokaciji, imati opciju @hibridnog rada ili će tvoju poziciju karakterisati @rad od kuće. U nastavku možeš pročitati šta predstavlja svaki od ovih fleksibilnih oblika rada.

   Koje fleksibilne oblike rada imamo u fabrici?

   Znamo koliko je važan balans između poslovnog i privatnog života, zbog toga ti predstavljamo naše fleksibilne oblike rada.

   Ukoliko odlučiš da se pridružiš našem timu, postoji mogućnost da ćeš @raditi na lokaciji, imati opciju @hibridnog rada ili će tvoju poziciju karakterisati @rad od kuće. U nastavku možeš pročitati šta predstavlja svaki od ovih fleksibilnih oblika rada.

   @Rad na lokaciji

   Većinu svog radnog vremena ćeš provoditi na lokaciji, zbog prirode posla koji obavljaš.

   I pored toga, nama je važno da imaš određeni stepen fleksibilnosti, te možeš svakog meseca da radiš od kuće do pet radnih dana.

   Pored rada od kuće, imaćeš i mogućnost da upravljaš svojim radnim vremenom.

   Možeš da planiraš početak i završetak radnog vremena uz obavezno prisustvo na lokaciji od 9 do 15 časova.

   Dva puta mesečno možeš da koristiš dodatan slobodan dan, a na osnovu odrađenih sati koje si stekao u prethodnom periodu.

   Isto tako, petkom možeš da izađeš ranije ili ponedeljkom dođeš kasnije.

   Verovatno se pitaš zašto je neophodno da radiš na lokaciji?

   Tvoj posao zahteva prisustvo na lokaciji jer si uključen u procese rada koji se na njoj odvijaju ili koristiš opremu koja je upravo tu instalirana i neophodna za rad.

   @Hibridni rad

   Sa svojim liderom možeš da se dogovoriš kada ćeš raditi na lokaciji, a kada od kuće.

   Ipak, kako bi se svi procesi rada za koje si odgovoran uspešno odvijali, možeš maksimalno da radiš 15 dana od kuće tokom meseca, dok ćeš preostale dane raditi na lokaciji.

   Mi ćemo ti obezbediti IT opremu koja ti je neophodna za rad, i od kuće i sa lokacije.

   Verovatno se pitaš zašto je neophodno da ponekad radiš na lokaciji?

   Tvoj tim će imati određene dane kada ćete prisustvovati zajedničkim sastancima koji se odvijaju uživo.

   Pored toga, određeni projekti i/ili određeni radni zadaci u koje si uključen takođe iziskuju rad na lokaciji.

   @Rad od kuće

   Većinu svog radnog vremena ćeš raditi od kuće, koja se nalazi u Srbiji. Na lokaciju ćeš dolaziti ukoliko tvoj posao zahteva sastanak uživo sa nekim od kolega, kako bi prošao neku obuku ili da bi prisustvovao aktivnostima i druženjima koje je organizovao tvoj tim.

   Mi ćemo ti obezbediti svu opremu koja ti je neophodna da radiš od kuće, uključujući i laptop, monitor, radni sto i stolicu. Takođe, pokrićemo ti i deo troškova za električnu energiju i internet.

   Verovatno se pitaš zašto radiš od kuće?

   Tvoj posao je takav da se odvija u virtuelnom okruženju ili sve tvoje kolege iz tima rade na lokacijama koje se nalaze u nekoj od 57 zemalja u kojima Continental posluje. 

   Kako izgledaju fleksibilan rad u našoj kompaniji?

   Saznaj od naših koleginica i kolega.

   @Rad na lokaciji

   Proizvodnja nikada ne stoji i ne miruje, pa tako ni naš kolega Ferenc čije radno mesto podrazumeva isključivo rad iz kancelarije/fabrike. Rekao nam je da je za njega ovo najbolji oblik rada i da ne bi mogao da zamisli sebe da radi od kuće.

   „Fleksibilno radno vreme je super stvar jer nam omogućava bolji raspored u toku dana, produženi vikend za one koji putuju ili za one koji jednostavno posle naporne nedelje žele malo da produže sebi vikend i još za mnogo toga.

   Moje radno vreme je od 08:00 do 16:00m, a fleksibilno radno vreme mi omogućava da dođem na posao u 07:30 i da završim posao u 15:30. Zahvaljujući fleksibilnom radnom vremenu dolazim na posao kada je manja gužva u saobraćaju jer su prošle jutarnje smene i tek za pola sata kreće sledeća smena, brže stižem od kuće do posla jer nema dugačkih kolona na semaforima,a samim tim manje zagađujem vazduh. Sve ovo isto važi i za povratak kući.

   Tih pola sata pre nego sto krenu sastanci i izazovi u proizvodnji je dovoljno vremena da se odradi administaracija u kancelariji. Naravno fleksibilno radno vreme mi pruža mogućnost da stignem na vreme u vrtić po decu, da rešim private stvari, jer sve u gradu radi uglavnom do 16:00 i bez fleksibilnog radnog vremena bih morao da uzmem slobodan dan. Jako puno mi znači ova mogućnost upravljanja mojim vremenom jer na ovaj način imam balans izmedju poslovnog i privatnog života.“

   @Hibridni rad

   Dejan je predstavnik Continental-a u fabrici automobila našeg klijenta. Njegovo radno angažovanje podrazumeva radnog angažovanja delom od kuće, dok delom radnog vremena provodi na lokaciji našeg kupca.

   „U Continental-u radim na poziciji Inženjer za korisničku podršku, a priroda posla je takva da zahteva moje povremeno, ali ne i stalno prisustvo na lokaciji kupca.

   Kada radim od kuće, to otprilike izgleda ovako: počinjem sa radom nešto malo pre osam ujutru, prođem kroz listu zakazanih sastanaka za taj dan, pogledam pristiglu poštu i onda odredim prioritete. Uglavnom većinu bitnih obaveza uspevam da završim do 13 časova. Nakon toga sledi kraća pauza od pola sata ili 45 min i opet vraćanje za  radni sto (organizovao sam kutak u kući sa radnim stolom da bih mogao da imam pravi osećaj rada i obaveze). Uglavnom se sve završava do 15: 00 ili 16:00 časova, kada i gasim računar. 

   Rekao bih da po mom dolasku u fabriku kupca, postoji ustaljena šema ponašanja. Prvo obilazim sektor Kvaliteta, to je idealna prilika za razgovor o tekućim problemima, ili jednostavno da popijemo kafu i porazgovaramo ukoliko je sve uredu. Sledi odlazak do sektora Logistike, sa istim ciljem, tekuća pitanja oko isporuka, promena, kašnjenja... Na kraju odlazim do dijagnostičkog centra gde razgovaram vezano za naše komponente. Sve se završava tako što pronađem neko slobodno mesto gde neću smetati i tu odradim deo vezan za mejlove, administraciju, pomoć kolegama."

   @Rad od kuće

   O 100% radu od kuće, iz svog ličnog iskustva, priču deli naš kolega Nemanja:

   „Budući da živim u Somboru i da mi je putovanje oduzimalo puno vremena, odlučio sam se da probam rad od kuće.

   Prva i osnovna, verovatno i najveća prednost jeste, što ne moram da trošim  vreme na putovanje. Nema gužve u saobraćaju, nema svakodnevnog rizika koji nosi putovanje, nema ustajanja mnogo ranije, a radno mesto je samo nekoliko metara od kreveta.

   Boravak u kancelariji od osam do šesnaest časova uz svakodnevno putovanje u koje treba uvrstiti i usklađivanje sa kolegama sa kojima putujem, a koji rade u drugim firmama, uslovljavao me je da sve privatne obaveze uklopim u period „posle radnog vremena“. Sada imam mogućnost da pre posla odvedem decu u vrtić, što su me mnogo puta i pre molili, a što nisam bio u mogućnosti da im učinim zbog suviše ranog odlaska na posao.

   Što se tiče samog posla, rad od kuće funkcioniše isto kao da sam u kancelariji. U izdvojenoj prostoriji imam sve neophodno za rad. Rad  našeg sektora zaista funkcioniše neometano.

   Prednosti rada od kuće često su i previše dragocene da bi se u prvi mah razmišljalo o manama. Ono što mi zafali s vremena na vreme jesu kolege i koleginice, zajedničke pauze za kafu/ručak, usputne šale, druženje posle posla i smeh. Međutim, svestan sam da sam prelaskom na rad kod kuće dobio bolji balans između privatnog i poslovnog života.“